Hlavní obsah

Mám-li na někoho vztek, představím si ho v podvlíkačkách, prozradil Schwarzenberg

• Aktualizováno

Karel Schwarzenberg považuje nynější dílčí amnestii prezidenta Václava Klause za nešťastný krok, neměl by problém s legalizací konopí a nemá potřebu se vymezovat od ostatních prezidentských kandidátů - chce, aby za něj promlouvala jeho dosavadní práce. V chatu se čtenáři Novinek prozradil i to, jak ventiluje vztek.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Karel Schwarzenberg

Článek

"Tento způsob amnestie považuji za poněkud nešťastný," uvedl Schwarzenberg v reakci na dotaz, zda považuje Klausovu amnestii za dílo nekompetentnosti či kalkul, byť přiznal, že ani pro jednu z variant nemá dostatek informací.

I přes problémy, které přímou volbu provázejí, ji Schwarzenberg, i díky zkušenostem z volby minulé, považuje za dobrý nápad. "Poté co jsem zažil poslední volbu prezidenta republiky, kterou doprovázelo dostatek nechutných zákulisních scén, jsem pro přímou volbu prezidenta," dodal.

Za největší neúspěch považuje audit, který zadal v souvislosti s aférou někdejšího vicepremiéra a nynějšího senátora Jiřího Čunka, neboť nepřinesl jednoznačná zjištění. Schwarzenberg tehdy uvažoval o odchodu z vlády.

Jeden z dotazů směřoval i k trávení volného času. "Mám-li více času, jdu na procházku nebo si čtu dobrou knihu. Mám-li jen málo času, tak buď čistím moje boty nebo si něco uvařím, neboť během této činnosti se musíte soustředit na to, co děláte," uvedl. "Mám-li na někoho vztek, tak si ho představím v podvlíkačkách a úsměv vztek zažene," přiznal netradiční postup.

Schwarzenberg se narodil v roce 1937 v Praze, v roce 1948 s rodiči emigroval, ale i ze zahraničí sledoval dění ve vlasti a podporoval český disent. Po návratu do vlasti se stal kancléřem prezidenta Václava Havla.

V roce 2002 neúspěšně kandidoval do Senátu, kam se dostal až o dva roky později. Jeho nejvýraznější politické angažmá ale mělo teprve přijít. V roce 2007 se stal ministrem zahraničí. O dva roky později Schwarzenberg spoluzaložil politickou stranu TOP 09, které dodnes předsedá.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám