Hlavní obsah

V Olomouci se demonstrovalo na podporu "tykadlového" řidiče Smetany

• Aktualizováno
Právo, Miloslav Hradil

Zhruba třicet lidí se v sobotu večer zúčastnilo před vazební věznicí v Olomouci půlhodinové demonstrace na podporu „tykadlového“ řidiče Romana Smetany, kterému hrozí až tři roky vězení za maření výkonu úředního rozhodnutí.

V Olomouci se demonstrovalo na podporu tykadlového řidiče SmetanyVideo: Miloslav Hradil, Právo

 
Článek

„Přišli jsme sem proto, abychom vyjádřili svůj protest proti tomu, že je někdo stíhán jen za to, že se vyjádřil k politické situaci, a zároveň podporu jednomu z těch, kteří se nezalekli státní moci. Jsme proti potlačování základních lidských práv,“ řekl Právu jeden z demonstrujících.

Ti přišli k věznici mimo jiné i s transparenty, které vyjadřovaly jejich názor: "Nechceme zpolitizované soudnictví", "Amnestie pro zloděje, slušní za mříže?" či "Svoboda je více, než majetek".

„Chceme skutečnou demokracii a ne demokratůru, která slouží jen vyvoleným,“ vyjádřil svůj názor do megafonu muž, který na demonstraci přišel s transparentem, který hlásal: "Názor není zločin".

Foto: Miloslav Hradil, Právo

Demonstrující přišli před olomouckou věznici i s transparenty.

Veřejné práce za trest odmítl

Smetana byl těsně před vánočními svátky propuštěn z káznice, kde si odpykával 100 dnů vězení. Musel do ní proto, že odmítl vykonat 100 hodin veřejně prospěšných prácí, které mu společně s náhradou škody za poničení plakátů před volbami do Sněmovny v roce 2010 uložila soudkyně Markéta Langerová, manželka někdejšího ministra vnitra Ivana Langera (ODS).

Smetana, který při soudním líčení uvedl, že soudkyni nepovažuje za podjatou, přikreslil tykadla politikům ODS a KDU-ČSL na třech desítkách reklamních polepů v autobusech olomoucké MHD, kde sám pracoval jako řidič. Na plakáty psal také hanlivé nápisy.

Nyní čelí hned dvěma obviněním z maření výkonu úředního rozhodnutí, kvůli tomu, že včas nenastoupil do vězení. Poprvé tomu tak bylo loni na jaře. Do vězení měl nastoupit na konci března, policii se vydal sám asi po měsíci po odborářské demonstraci v Praze.

Brány věznice opustil Smetana předčasně 24. května kvůli stížnosti bývalého ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila (ODS) pro porušení zákona. Nejvyšší soud ale stížnost zamítl, a za mříže se tak musel k výkonu zbytku trestu vrátit. Učinit tak měl 8. října, do vězení však nastoupil až o osm dní později.

Prezident žádost o milost odmítl

První obžalobou se má v polovině ledna zabývat olomoucký okresní soud. Ten sice v tomto případě rozhodl trestním příkazem, kdy mu uložil podmíněný trest. Žalobce však s tímto verdiktem nesouhlasil s odůvodněním, že trest je příliš mírný. Soudce proto nařídil hlavní líčení.

Smetana svůj postoj k včasnému nástupu do vězení už dříve odůvodňoval tím, že je podle něj absurdní i trest. Tvrdí, že volební inzerce je jen komunikací politiků s voliči. A on s nimi prý jako volič touto cestou komunikoval.

Jeho případem se zabýval kromě Nejvyššího soudu i prezident, jemuž Smetanovi příznivci podali žádost o milost. Prezident jim nevyhověl. Smetana původně zvažoval, že podá kvůli případu stížnost i k Ústavnímu soudu, ale nakonec to neudělal.

Sám Smetana se na sobotní demonstraci neobjevil. Na akci dohlíželi republikoví policisté i městští strážníci. Jejich zásah však nebyl potřebný.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám