Hlavní obsah

V převleku za komunisty vzkazovali Zemanovi a Fischerovi, ať zůstanou doma

Právo, Stáňa Seďová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Asi dvacítka převážně mladých lidí se v sobotu kolem půl druhé odpoledne sešla v parku na pražské Kampě, aby tam v přestrojení za pionýry a členy lidových milic dali najevo výhrady proti prezidentským kandidátům Janu Fischerovi a Miloši Zemanovi. Ten by měl podle pořadatelů raději zůstat na Vysočině. U Fischera je hlavním argumentem jeho kritiků zase jeho někdejší členství v KSČ.

Zůstaňte doma, vzkazovali Zemanovi a Fischerovi recesistéVideo: Novinky

 
Článek

Upozornit na tento prohřešek se rozhodli účastníci happeningu právě tím, že se převlékli do totalitních symbolů a nad hlavami mávali transparenty „Fischer na Hrad…lidové milice“ nebo „Chceme zpět Svazarm a spartakiádu“.

„Tento happening pořádáme záměrně přátelským a vůči těmto osobnostem uctivým způsobem, jak je podle nás důstojné i na takhle konfliktní témata, protože si Miloše Zemana vážíme. Myslíme si, že by ho v úřadu jen stále pitomí novináři, jak často říká, otravovali s negativními kauzami z jeho vládní minulosti a jen by ho trápili. Proto by měl raději zůstat doma a z dálky nás častovat svými moudry,“ řekl Novinkám s neskrývanou ironií v hlase pořadatel happeningu Miroslav Greznar.

Foto: Jiří Forman, Novinky

Účastníci happeningu proti Fischerovi a Zemanovi

K humorně pojaté akci se trochu neplánovaně přidali i odpůrci Jana Fischera. „To jsme ani nečekali, ale jsme rádi. Teď to máme alespoň bohatší,“ dodal Greznar s tím, že po zhruba hodinovém představení, kterému přihlíželo pár turistů, se ještě účastníci po Zemanově příkladu vydají obejmout některý ze stromů na Kampě.

Na akci dohlížela i hlídka policistů, jejichž zásah na demonstraci nebyl třeba.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám