Hlavní obsah

Déšť zvedl hladiny řek, meteorologové varují před povodněmi

Aktualizováno

Na severozápadě Čech se po nočním vydatném dešti zvedly hladiny některých řek. Třetí, tedy nejvyšší stupeň povodňové aktivity byl ráno vyhlášen na Svatavě v Kraslicích, v poledne však klesl na druhý stupeň. V Karlovarském kraji podle Povodí Ohře spadlo 40 až 60 milimetrů srážek. Voda stoupla i na dalších místech. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) v sobotu vydal varování před povodněmi.

BEZ KOMENTÁŘE: Rozvodněná SvatavaVideo: Rudolf Voleman, Právo

 
Článek

Výstraha před povodněmi platí pro Karlovarský kraj od sobotních 6:10 do odvolání.

Kraslicemi ještě velká voda protekla beze škod, ale o pár kilometrů níže se vylila z břehů. Most u takzvané Benešovy pily u Rotavy byl téměř pod vodou a v Oloví Svatava vytekla z břehů. Zaplavila park a dostala se i k domům kolem řeky. Voda uzavřela i některé silnice, například v osadě Mlýnek nedaleko Nového Kostela na Chebsku.

„Řeka Svatava v Kraslicích, kde byl vyhlášen III. stupeň povodňové aktivity, kulminovala v sobotu dopoledne,“ uvedl mluvčí Povodí Ohře v Chomutově Jan Svejkovský. „Průtoky tam dosáhly zhruba 55 metrů krychlových za sekundu,“ pokračoval Svejkovský s tím, že normální průtok na Svatavě v Kraslicích bývá zpravidla desetkrát nižší. Z 50 cm se výška hladiny přes noc vyšplhala až na 140 cm.

Řeka ale naštěstí žádné větší škody nenadělala. „V sobotu v dopoledních hodinách vyjížděli krasličtí dobrovolní hasiči čerpat vodu zaplavující areál sběrných surovin,“ uvedl mluvčí karlovarských krajských hasičů Martin Kasal.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Rozvodněná řeka Svatava v Oloví na Sokolovsku.

Svatava se vylila ze svého břehu také v Oloví, kde zaplavila park a v něm stojící kuželnu s restaurací. „Voda mi vyplavila sklad. Namočilo se mi zboží, které je teď neprodejné,“ uvedl Miroslav Klimeš, majitel kuželny s restaurací. „Dokonce se voda dostala i na kuželkářské dráhy. Jestli budu muset stavět nové, tak jedna vyjde na dvě stě tisíc korun. Už jsem volal na pojišťovnu,“ pokračoval Klimeš.

Podle Kasala museli hasiči v Karlovarském kraji řešit v noci na sobotu v souvislosti s deštěm dvě desítky událostí. „Čistili jsme ucpané propusti a odčerpávali vodu ze zatopených sklepů,“ uvedl Kasal s tím, že nejvíce práce měli hasiči v Nejdku na Karlovarsku, kterým protéká řeka Rolava. Ta dosáhla II. stupně povodňové aktivity, ale v noci se blížila trojce. „V sobotu ráno zaplavila voda z potoka, který se vlévá do Rolavy, část nejdeckého sportovního areálu, kde je i zimního stadionu. Hasiči museli pročistit zanesený propustek a odčerpali vodu u strojovny zimního stadionu,“ uvedl Kasal.

V Plzeňském kraji se na první povodňový stupeň dostala ráno Křemelná ve Stodůlkách a dopoledne i Otava v Sušici. V Jihočeském kraji je stav na řekách většinou v normě, na Teplé Vltavě v Lenoře ale platí první stupeň povodňové aktivity, tedy povodňová bdělost.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Místní obyvatelé si rozvodněnou řeku Svatavu v Oloví fotografovali.

V Ústeckém kraji je kvůli vysoké hladině Bíliny od dnešních 3:15 uzavřena silnice mezi obcemi Kozlíky a Velvěty nedaleko Rtyně nad Bílinou na Teplicku. Řeka se tam podle údajů policie dostala na druhý povodňový stupeň.

„V noci na sobotu vyjely hasičské jednotky k třiceti třem zásahům, převážně z důvodů čerpání vody nebo odstraňování spadlých stromů, větví nebo zajišťování uvolněných předmětů,“ uvedl mluvčí hasičů v Ústeckém kraji Lukáš Marvan. „V Lomu u Litvínova přetékal potok. Hasiči pročistili česlo a voda odtekla,“ uvedl Marvan s tím, že ucpaný kanál zaplavil pozemky v Telnici v Krušných horách. „Vodu ze sklepa rodinného domu čerpali hasiči v noci v Jílovém u Děčína. V Dubí – Mstišově přetékala požární nádrž, takže hasiči vodu odčerpali,“ pokračoval Marvan, podle kterého hasiči museli v sobotu ráno pročistit odpad rybníka v Klášterci nad Ohří, protože tam hrozilo protržení hráze.

Vystoupala na něj v noci také hladina Chomutovky, stav bdělosti je v Ústeckém a Libereckém kraji podle ČHMÚ na dalších šesti řekách.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Částečně pod vodou se v Oloví v sobotu ráno ocitla kuželna s restaurací.

Podle operačního důstojníka hasičů v Libereckém kraji v noci vyjížděli na Tanvaldsku, Novoborsku, Janově nad Nisou a v Liberci v šesti případech k zatopených sklepům nebo ucpaným propustím.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Hasiči museli v Nejdku na Karlovarsku odčerpávat vodu.

Rovněž v Kraji Vysočina se zvedly hladiny řek. Doubrava v Bílku a Sázava ve Žďáru nad Sázavou dosáhly prvního stupně povodňové aktivity. Hladina Doubravy kulminovala kolem 05:00, poté začala klesat.

Podle meteorologa ze Šindelové na Sokolovsku Rudolfa Kovaříka způsobily zvednutí hladin řek a potoků vydatné srážky. „Nejvíce jich spadlo od pátečního odpoledne do sobotního rána na Karlovarsku. Já jsem naměřil na Šindelové přes 35 mm srážek, což v zimním období v kapalném stavu tolik srážek za 35 let nepamatuji,“ uvedl Kovařík, podle kterého k zvednutí hladin přispěla kombinace několika faktorů: „Byl to smrtící koktejl, protože kromě toho, že pršelo, začala tát voda, která byla vázaná ve sněhu. Navíc foukal vítr o rychlosti 40 až 60 km za hodinu, který způsobil, že sníh tál i v lesích.“

Reklama

Výběr článků

Načítám