Hlavní obsah

Volit prezidenta chtějí i Češi v zahraničí, registrovalo se jich přes sedm tisíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

K nadcházejícím volbám českého prezidenta se na zastupitelských úřadech přihlásilo téměř 7200 Čechů žijících v cizině. V pátek to uvedl tiskový odbor ministerstva zahraničí. Od posledních voleb do Sněmovny se počet registrovaných voličů z řad krajanů zvýšil zhruba o 600.

Foto: Tomáš Reiner, Novinky

Ambasáda České republiky v Londýně

Článek

"V současné době je zaregistrováno 7188 potenciálních voličů," uvedlo ministerstvo bez dalších podrobností. Ke sněmovním volbám v roce 2010 se přihlásilo na ambasádách 6601 voličů, nakonec ale ve voličských seznamech figurovalo 10 667 jmen díky těm, kteří hlasovali na voličský průkaz. Vybírat poslance si tak nakonec přišlo přes 8200 lidí.

Češi v cizině si budou moci vybrat hlavu českého státu na 102 velvyslanectvích nebo konzulátech. Na americkém kontinentu se volby kvůli časovému posunu uskuteční už příští čtvrtek a pátek od 14:00 do 21:00. Jako první budou mít možnost hlasovat pro některého z kandidátů Češi v Brazílii na velvyslanectví v hlavním městě nebo na generálním konzulátu v Sao Paulu. Volby tam podle ministerstva začnou příští čtvrtek už v 17:00 středoevropského času, zatímco třeba na východním pobřeží USA se začne volit až o tři hodiny později.

Nejvzdálenějšími volebními místy budou zastupitelské úřady v Austrálii, kde se začne hlasovat v pátek brzo ráno. Nejvíce zahraničních Čechů bývá k volbám přihlášeno v Bruselu - sídle EU - a v Bratislavě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám