Hlavní obsah

Soud rozhodl moudře, míní kandidáti. Samková mluví o absolutním neúspěchu

Právo, Novinky, rsk, jov, dan

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Advokátka Klára Samková, která zastupuje vyřazeného prezidentského kandidáta Tomia Okamuru, označila páteční rozhodnutí Ústavní soudu za "absolutní neúspěch". Soud nevyhověl Okamurovu návrhu a neodložil přímou prezidentskou volbu. Prezidentští kandidáti rozhodnutí Ústavního soudu (ÚS), který posvětil termín konání voleb hlavy státu, vesměs uvítali.

Jan Fischer a Miloš Zeman k rozhodnutí souduVideo: Novinky

 
Článek

„Jestliže by posléze ÚS přišel k názoru, že ústava byla v souvislosti s přímou volbou porušena - ať už její materiální jádro, nebo prováděcí předpisy, tak to znamená, že ústavu je možno porušovat, a budeme tu dalších pět let mít prezidenta zvoleného na základě neústavního zákona a v rozporu s ústavou. To je pro mě ještě horší, než to, že pan Okamura byl vyloučen z volby. Byl by to takový právní marasmus, se kterým nejsem schopna se smířit,“ prohlásila.

O tom, zda se Okamura obrátí na Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku, nechtěla Samková spekulovat, podle ní je třeba se o věci pobavit.

Bobošíková: Po vyřazení Okamury zůstane pachuť

Jana Bobošíková prohlásila, že z čistě lidského hlediska je ráda, že ÚS rozhodl a že kampaň končí.

"Ale na druhé straně mě mrzí, že soud vyřadil ze hry tak silného kandidáta, jako byl Tomio Okamura, který mohl do volby zřetelným způsobem zasáhnout. Domnívám se, že vypadl člověk, který oslovil veřejnost, a že to může být vykládáno různým způsobem," řekla Právu.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Senátor Tomio Okamura se svou zástupkyní Klárou Samkovou u Ústavního soudu.

Schwarzenberg: Zákon stojí za prd

Podle ministra zahraničí Karla Schwarzenberga je rozhodnutí soudu rozumné. "Je to všeobecná úleva, ale jsem zvědav, co k tomu zákonu ještě soudci řeknou. Očividně od nich ještě přijde dodatek, že ten zákon stojí za prd a že je potřeba ho opravit," řekl Právu Schwarzenberg.

Doufá, že kvůli dalšímu prověřování zákona soudem nebude zpochybněna legitimita voleb. Osobně je rád, že kampaň nemusí pokračovat, protože by to pouze znechutilo voliče. "Sice bychom za to nemohli, ale lidi by to tak naštvalo, že by na nás určitě házeli vajíčka," poznamenal Schwarzenberg.

Je to dobrá zpráva, míní kandidáti

"Je to dobrá zpráva pro občany naší země. Prezidentskou volbou můžeme nastartovat tolik potřebné změny české politiky," komentoval pro Novinky verdikt ÚS prezidentský kandidát Jan Fischer.

"Plně respektuji rozhodnutí Ústavního soudu a jako občan i jako jeden z prezidentských kandidátů ho vítám, protože bych odklad prezidentských voleb považoval za další znejistění naší politické scény," řekl Novinkám Miloš Zeman.

Podle Zuzany Roithové rozhodl soud „moudře“. Stejně hodnotil výsledek jednání pléna i Přemysl Sobotka (ODS). „Rozhodnutí vítám. Ani další postup při rozhodování o prováděcím zákoně pro přímou volbu by podle ústavních expertů neměl ovlivnit průběh volby prezidenta,“ řekl Sobotka Právu.

Jiří Dienstbier uvedl, že každý musí respektovat rozhodnutí ÚS. „Je dobře, že volba bude v řádném termínu a že nebude zpochybňována,“ prohlásil. "Nepochybuji však, že v odůvodnění konečného rozhodnutí se soud vysloví kriticky k zákonu o volbě prezidenta, protože tam nedostatky jsou, byť podle mého názoru ne takové, které by zakládaly jeho protiústavnost," napsal v online debatě se čtenáři Novinek.

Táňa Fischerová uvedla, že rozhodnutí ÚS usnadňuje situaci všem. „Odklad by byl složitější, i když mně by tolik nevadil. Ale za současné situace to je dobré řešení,“ uvedla.

Námitky tří kandidátů odmítli soudci ÚS jako neopodstatněné, požadavek senátora Tomia Okamury na odklad voleb rovněž zamítli.

ÚS prozkoumá systém petic

Podle ústavního právníka Jana Wintra bude ÚS během prezidentských voleb nebo po nich přezkoumávat systém kontroly petic. „Nebude to však mít vliv na platnost této volby hlavy státu, dotkne se to případně příští prezidentské volby. Reálný význam rozhodnutí ÚS bude ale malý, protože se stejně předpokládá změna volebních pravidel v souvislosti s přijetím volebního zákoníku,“ řekl Právu.

Reklama

Výběr článků

Načítám