Hlavní obsah

ČSSD se pokusí kvůli amnestii svrhnout Nečasovu vládu. Už popáté

• Aktualizováno
Novinky, Jiří Ovčáček

Opoziční sociální demokraté v nejbližších dnech vyvolají už páté hlasování o nedůvěře vládě Petra Nečase (ODS) v tomto volebním období. Uskutečnit by se mělo v druhé půlce ledna. Tentokrát chce ČSSD svrhávat kabinet kvůli novoroční amnestii, která vyvolala vlnu kritiky. Nečas nese podle ČSSD za amnestii jednoznačnou politickou odpovědnost, protože s ní vyslovil souhlas.

Foto: Milan Malíček, Právo

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka

Článek

„Premiér Nečas nese za nepřijatelný, pobuřující a nespravedlivý rozsah amnestie jednoznačnou politickou spoluodpovědnost. ČSSD nemůže na tuto závažnou chybu předsedy vlády reagovat jinak než tím, že v nejbližších dnech vyvolá hlasování o nedůvěře vládě. Jsme přesvědčeni o tom, že právě hlasování o nedůvěře vládě je v případě takto skandální amnestie zcela na místě. A to bez ohledu na momentální poměr sil v Poslanecké sněmovně,“ informoval ve čtvrtek Novinky předseda ČSSD Bohuslav Sobotka.

Jedná se nepochybně o největší skandál, který byl po roce 1989 spojen s udělováním prezidentských milostí.
Bohuslav Sobotka

Předseda poslanců ČSSD Jeroným Tejc očekává, že se o osudu vlády bude rozhodovat v druhé polovině ledna. „Do té doby se pokusíme získat potřebných 101 hlasů,“ řekl Tejc ve čtvrtek Novinkám. ČSSD už zahájila sběr podpisů poslanců, její klub se bude nedůvěrou zabývat příští týden v úterý.

Podle lídra sociální demokracie je v českém ústavním systému osoba premiéra s kabinetem pevně spojena. Vzhledem k tomu, že od amnestie dala ruce pryč TOP 09, Sobotka tuto vládní stranu vyzval, aby vyslovení nedůvěry podpořila. „Pokud koaliční partneři ODS a někteří nezařazení poslanci vyjadřují nesouhlas s podobou amnestie, budou mít možnost se k vyjádření nedůvěry připojit,“ sdělil.

ČSSD nejvíce kritizuje, že amnestie osvobodí aktéry velkých hospodářských kauz, včetně tunelování bank i firem, podvodů při privatizaci či miliardových daňových úniků. „Jedná se nepochybně o největší skandál, který byl po roce 1989 spojen s udělováním prezidentských milostí,“ uvedl k tomu Sobotka.

Amnestie podle něj budí podezření, že byla účelově prosazena s cílem učinit tlustou čáru za podvody a kauzami, jež mají počátek v divoké privatizaci devadesátých let. „Prezident Klaus a premiér Nečas působí dojmem zametačů, kteří chtějí využít závěru svých funkčních období k omilostnění těch, kdo měli v minulosti nejen ekonomickou moc, ale i politické vazby na tehdejší garnituru z řad ODS,“ míní Sobotka.

Lídr ČSSD označil za neuvěřitelné, že Nečas neodmítl amnestii podepsat. „Premiér buď hrubým způsobem selhal při výkonu své ústavní pravomoci, nebo je spolupachatelem pečlivě připravené akce, zneužívající institut plošné prezidentské milosti k pomoci několika vyvoleným podvodníkům,“ dodal Sobotka.

ČSSD doufá v opakování historie 

ČSSD vyvolá už páté hlasování o nedůvěře Nečasově vládě. Předchozí pokusy byly neúspěšné. Opozice potřebuje ke svržení kabinetu získat ve Sněmovně 101 hlasů, těmi ale v tuto chvíli nedisponuje. Nyní záleží na postoji nezařazených poslanců nebo zákonodárců strany LIDEM.

Už před časem se pro hlasování o nedůvěře vládě vyslovily Věci veřejné. Pokus shodit kabinet podpoří i komunisté. "Pokud bude takové hlasování nastoleno, tak KSČM bude jednoznačně hlasovat pro vyslovení nedůvěry," řekl ve čtvrtek Novinkám předseda komunistů Vojtěch Filip.

V minulém volebním období přitom byla právě při pátém pokusu sociální demokracie úspěšná. V březnu 2009 se na její návrh podařilo sesadit vládu Mirka Topolánka (ODS).

Podle Gazdíka jde jen o další estrádu

TOP 09 a Starostové sice s amnestií nesouhlasí, hlasování o nedůvěře ale nepodpoří. Podle předsedy poslanců Petra Gazdíka pořádají sociální demokraté jen další estrádu. „Pan Sobotka si plete dojmy a pojmy. Amnestii uděluje prezident republiky, proto by měl organizovat nedůvěru prezidentovi. Je to jenom další estráda ČSSD, která nemá žádný reálný výsledek na změnu postoje prezidenta k amnestii,“ řekl Gazdík Novinkám.

Krok sociálních demokratů dal i do souvislosti s jarním stranickým sjezdem, na kterém chce Sobotka obhájit pozici předsedy. Gazdík soudí, že si vyhlašováním hlasování o nedůvěře chce Sobotka zlepšit svou pověst nevýrazné osobnosti.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám