Hlavní obsah

Kandidáta na prezidenta vyplašily peníze vrácené na transparentní účet

Novinky, val
Praha
Aktualizováno

Prezidentský kandidát Přemysl Sobotka (ODS) nachytal sám sebe. Ve čtvrtek odpoledne rozeslal tiskovou zprávu nadepsanou „Pokus o provokaci se nezdařil“, v níž uvedl, že mu neznámá společnost NEEX poslala na účet ve třech vkladech zhruba 1,5 miliónu korun, které bez váhání poslal zpátky. Jak se ale později ukázalo, nešlo o pokus o diskreditaci, nýbrž o vrácenou platbu.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Přemysl Sobotka

Článek

Na účet dorazilo Sobotkovi kolem 05:00 nejprve 30 000 korun, poté 561 tisíc korun a následně 932 tisíc korun.

„Při pravidelné kontrole svého transparentního účtu jsem s překvapením zjistil, že se na něm objevily tři podezřelé převody peněz v celkové výši zhruba 1,5 miliónu korun podepsané jménem ‘NEEX’. Žádnou takovou firmu neznám, nikdo mě v této souvislosti nekontaktoval. Stále trvá má zásada, že financování kampaně má být zcela průhledné a věrohodné, a proto jsem peníze vrátil,“ horlil odpoledne Sobotka.

„Nemám v tuto chvíli jiné vysvětlení, než že šlo o nezdařený pokus zdiskreditovat financování mé prezidentské kampaně,“ dodal prezidentský kandidát.

Vše se vysvětlilo

Jak se ale později ukázalo, nešlo o cílenou provokaci, ale o peníze, které se Sobotkovi na účet vrátily po nezdařené platbě. „Mohu potvrdit, že se jedná o tři vrácené platby, které byly odeslány z transparentního účtu pana Přemysla Sobotky 27. prosince 2012 a které nebylo možné připsat na účet příjemce v jiné bance,“ vysvětlil Novinkám Jan Holinka z tiskového oddělení České spořitelny, kde má Sobotka vedený transparentní účet.

Jak dále uvedl, existuje celá řada příčin, kdy může k podobné situaci dojít. „Například při zadání chybného čísla účtu příjemce, chybně zadaného variabilního symbolu,“ vysvětlil.

Za chybu mohou spolupracovníci

Vinu za celé nedorozumění nakonec přiznali Sobotkovi spolupracovníci z volebního výboru. Sobotkovi prý poskytli nesprávné informace.

"Nejednalo se o podezřelý a dopředu neohlášený dar na podporu jeho prezidentské kampaně, ale o bankou vrácené platby. Tímto se Přemyslu Sobotkovi omlouváme," napsal Novinkám Jiří Sochor ze Sobotkova volebního štábu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám