Hlavní obsah

Na sociální dávky a důchody šlo loni přes 40 procent státních výdajů

• Aktualizováno
Novinky, jas, pit

Nižší deficit státního rozpočtu se vládě podařilo naplnit díky výrazné úspoře. Zatímco příjmy rozpočtu byly nižší o 42,6 miliardy, výdaje vláda seškrtala o 47 miliard, řekl ve čtvrtek ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09).

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr financí Miroslav Kalousek

Článek

Plánovaný schodek 105 miliard byl připravován na základě optimistické predikce a Kalousek neopomněl zdůraznit, že vláda si toho byla vědoma a přistoupila proto k seškrtání provozních výdajů.

Příjmy státu se loni dostaly na 1 051,4 miliardy, zatímco výdaje byly 1 152,4 miliardy korun.

Miroslav Kalousek k výdajům státuVideo: Novinky

Nejvíce peněz, 491,6 miliardy, šlo loni na sociální dávky. Představuje to 41,3 procenta všech státních výdajů. Přesto výdaje na sociální dávky poklesly o deset miliard korun.

„Jsem rád, že se potvrdila účinnost sociální reformy, která si klade za cíl provést systémové změny a směřovat prostředky těm skutečně potřebným,“ dodal ministr financí.

Kalousek také připomněl, že v posledních měsících se zlepšilo inkaso DPH, což podle něj svědčí o tom, že zvýšení spodní sazby daně neovlivnilo chování spotřebitelů.

Levné půjčování

Podle ministra se dařilo šetřit i na výdajích na dluhovou službu, která činila 57,1 miliardy korun. "Vláda dodržuje svůj plán snižování deficitu, což investoři vnímají jako nutný základ budoucí prosperity a účtují nám nízkou rizikovou prémii. Půjčujeme si tak nejlevněji ze všech zemí střední a východní Evropy, v rámci EU jsme v první desítce," připomněl Kalousek.

Za pozitivní Kalousek rovněž považuje vyřešení řady problémů při čerpání prostředků z fondů Evropské unie. "Obnovení proplácení z důležitých operačních programů, které se plně projeví v roce 2013, umožnilo minimalizovat dopad na saldo státního rozpočtu v roce minulém," upozornil Kalousek.

Rozdíl mezi příjmy z EU a odvody do jejího rozpočtu přinesl podle ministra pro Českou republiku nejvyšší kladnou čistou pozici v historii, která přesáhne 70 miliard korun. V loňském roce tato suma činila 30,7 miliardy korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám