Hlavní obsah

Amnestie je přežitek a signál podvodníkům, míní Zeman

Novinky, jas
Aktualizováno

V případě zvolení prezidentem bych se snažil vykonávat funkci tak, abych na sebe nemusel plivnout do zrcadla, uvedl ve čtvrtek na chatu se čtenáři Novinek Miloš Zeman. Vedle toho zopakoval, že prezidentské amnestie považuje za feudální přežitek a souhlasí s názorem, že ta stávající dala jasný signál podvodníkům a korupčníkům.

Foto: David Ryneš, Novinky

Článek

"Jsem zásadním odpůrcem amnestií," uvedl Zeman v odpovědi na jeden z mnoha dotazů, které směřovaly k šíři současné amnestie vyhlášené prezidentem Václavem Klausem. S názorem čtenáře, podle něhož "amnestie dala jasný signál podvodníkům a tunelářům, že budou-li kopat za tu správnou 'stranu', jsou nepostižitelní," Zeman souhlasí.

Motivací k návratu do vrcholné politiky je pro Zemana chaos na tuzemské scéně. "Chápu-li však prezidentskou funkci jako možnost alespoň částečně tento chaos odstranit, je to výzva, která se neodmítá," uvedl, aby v další z odpovědí přiznal, že v případě svého zvolení by se snažil funkci vykonávat tak, aby na sebe nemusel plivnout do zrcadla.

EU není před krachem

Zeman se v diskusi vyslovil pro širší integraci Evropské unie zejména v oblasti zahraniční a obrané politiky, neboť jenom tak bude moci plnohodnotně jednat s velmocemi typu USA, Ruska či Číny.

EU podle něj není před krachem ani koncem, ale bruselští úředníci by se podle něj neměli plést do věc, které náleží národním státům. Výhledově, v horizontu pěti až 10 let, by preferoval i zavedení eura.

Při dotazu na ostatní prezidentské kandidáty se Zeman nerozhodnutým čtenářům svěřil, že osobně by u kandidátů preferoval politickou a exekutivní zkušenost.

Skepse je zdravá

Zeman mimo jiné přiznal, že Čechy považuje za nejskeptičtější národ v Evropě. "A já v této skepsi vidím nikoliv nedostatek, ale přednost, protože pouze člověk, který dokáže zdravě pochybovat, má schopnost vlastního budoucího rozvoje," dodal.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám