Hlavní obsah

Peake už nechce bořit vládu, navrhne LIDEM zůstat

Právo, Novinky, jas, rsk, dan

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Předsedkyně LIDEM Karolína Peake doporučí vedení strany, aby došlo k přehodnocení rozhodnutí o opuštění vlády k 10. lednu. Peake ve čtvrtek ve vysílání České televize uvedla, že své působení na ministerstvu obrany považuje za uzavřenou kapitolu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Karolína Peake

Článek

Vicepremiérka přiznala, že ve vedení LIDEM existuje i názor, že by strana měla kabinet opustit a pouze jej podporovat.

Vize menšinového kabinetu se však nijak nezamlouvala předsedovi TOP 09 Karlu Schwarzenbergovi. [celá zpráva]

Nechce se teď handrkovat

ODS i TOP 09 mají zájem pokračovat v současné podobě koalice. Premiér Petr Nečas (ODS) sice navrhl odvolání Peake z čela ministerstva obrany, ale zdůraznil, že vicepremiérkou zůstává.

„Nechci se teď handrkovat o změny ve vládě,“ doplnila Peake ve vysílání Radiožurnálu. Vicepremiérce vadí, že byli ve Sněmovně oslovováni poslanci, kteří by mohli kabinet podporovat namísto LIDEM. "Změnilo to můj názor," dodala s tím, že by se jí pranic nezamlouvalo, kdyby se měl kabinet opírat o podporu nezařazených poslanců jako je Josef Dobeš, Jaroslav Škárka či Kristýna Kočí.

Peake řekla Právu, že chce prosazovat na předsednictvu, aby LIDEM zůstali ve vládě a podporovali kabinet. "Myslím, že je správné, když je vláda podporována institucionálně, nikoli volnými poslanci jako Škárka a Kočí. Navíc Josef Dobeš oslovoval některé poslance z klubu LIDEM," uvedla.

Příkop důvěry

Na dotaz, jak se jí bude spolupracovat s Nečasem, když před svátky tvrdila, že s ním má problém, odpověděla: "Premiér vůči mně i já vůči němu máme vykopán příkop důvěry, je na místě, abychom si to vyříkali na koaličním jednání." Peake se také podle všeho smířila s tím, že by Picek šel řídit obranu po ní. "Je to plně v rukou premiéra, nehodlám se do toho montovat," podotkla s tím, že ztráta ministerstva je pro LIDEM "velké oslabení".

Peake také uznala, že před veřejností její krok nevypadá dobře. "Pokud ve vládě zůstaneme, tak se o nás bude mluvit jako o korytářích, když odejdeme, tak jako o někom, kdo boří stabilní a fungující vládu. Máme na výběr jen špatná rozhodnutí. Nechci se ale handrkovat o posty, ale handrkovat o věci, které bych ráda prosadila, jako je redukce agend či přijetí zákona o úřednících," uvedla.

Nový šéf obrany není znám

Dalším problémem v koalici je, kdo bude řídit ministerstvo obrany. Odvolaná ministryně Karolína Peake připustila, že nechají nominaci nového šéfa obrany na premiérovi. TOP 09 ale odmítá, aby se ministrem stal někdo z ODS. „Není možné, aby resort obrany obsadila ODS, protože by se vychýlila rovnováha v koalici,“ řekl Právu Schwarzenberg. Dodal, že budou muset síly v koalic přeskupit tak, aby zůstala rovnováha odpovídající poměrům ve Sněmovně zachována.

Strany si mají postoje vyjasnit na koaličním jednání, k němuž by mohlo dojít příští týden.

Peake skončila v čele resortu obrany po osmi dnech. Nečas navrhl její odvolání s poukazem na její personální politiku. Peake totiž bezprostředně po svém uvedení do funkce odvolala prvního náměstka a bývalého náčelníka generálního štábu Vlastimila Picka. [celá zpráva]

Nyní je vedením ministerstva obrany pověřen premiér. Ten Picka vrátil do funkce prvního náměstka. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám