Hlavní obsah

Fischer slavil narozeniny, dvojku chce vyměnit za jedničku

Novinky, Jiří Ovčáček

Prezidentský kandidát Jan Fischer ve středu večer oslavil ve společnosti rodiny, přátel a podporovatelů své 62. narozeniny. Blahopřát mu přišla řada herců, například Jana Hlaváčová a Luděk Munzar. O překvapení se účastí postaral šéf hradního protokolu Jindřich Forejt. Ve slavnostním projevu se Fischer opřel do stranické politiky. A vyslovil přání vyměnit vylosované volební číslo 2 za vítěznou jedničku v klání o post hlavy státu.

Fischer slavil narozeniny, dvojku chce vyměnit za jedničkuVideo: Novinky

 
Článek

Fischer v projevu proneseném v prostorách restaurace Avion 58 v pražských Holešovicích označil přímou volbu prezidenta za největší politickou událost od roku 1989. Výrazně se vymezil vůči politickým stranám.

„Tato volba bude v podstatě referendem o stranické politice, jak se tu praktikovala dvacet let,“ prohlásil a slíbil, že nebude prezidentem politických stran, ale občanů. „Nejsem součástí staré politické elity,“ uvedl Fischer, který je přesvědčen, že může být zahájena nová éra demokracie.

Prezidentský kandidát se také zcela zjevně opřel do současné hlavy státu Václava Klause a svého konkurenta Miloše Zemana, když řekl, že nechce být prezidentem, který „vysílá do podhradí káravé vzkazy, či bonmoty“. Narozeninovým projevem se prolínal fakt, že bylo Fischerovi vylosováno volební číslo 2.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jan Fischer

„Dvojka je moje šťastné číslo,“ uvedl s odkazem na to, že se narodil 2. ledna. Poukázal též, že druhý ústavní článek uvádí, že zdrojem veškeré moci ve státě je lid. Závěrem pak vyslovil přání, aby se v přímé volbě proměnila vylosovaná dvojka ve vítěznou jedničku. V rámci oslavy narozenin byla pokřtěna sektem Fischerova nová kniha s názvem Inspirace, která obsahuje dvacet medailonků významných českých osobností.

Dorazil i šéf Klausova protokolu

Blahopřát přišla Fischerovi celá řada známých tváří. Z herců dorazili kromě Hlaváčové a Munzara také Jan Přeučil s manželkou Evou Hruškovou a Miriam Kantorková. Na oslavu zavítal i Jiří Suchý, producent František Janeček, někdejší ministryně zdravotnictví ve Fischerově vládě Dana Jurásková nebo šéf protokolu současného prezidenta Forejt.

Na dotaz Novinek, proč přišel na narozeninovou akci prezidentského kandidáta, Forejt uvedl, že obdržel pozvánku.

Prezidentského kandidáta podpořila formou videovzkazu i slovenská herečka Božidara Turzonovová. Jednou z jejích význačných rolí byla operní pěvkyně Ema Destinnová ve filmu Božská Ema. Právě medailonek Destinové zařadil Fischer do své nové knihy.

Reklama

Výběr článků

Načítám