Hlavní obsah

Na Ústavní soud se kvůli přímé volbě obrátilo už šest lidí

Ústavní soud (ÚS) dosud obdržel šest podnětů souvisejících s prezidentskými volbami. Zatím poslední stížnost na Silvestra podala Anna Kašná ze Šumperka, kterou ministerstvo vnitra nezaregistrovalo pro přímou volbu. Potvrdil to generální sekretář Ústavního soudu Tomáš Langášek.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Ústavní soud.

Článek

Soud zatím o žádné ze stížností nerozhodnul, v pátek bude o dalším postupu rokovat plénum, tedy sbor všech soudců.

Ministerstvo vnitra Kašnou nezaregistrovalo, neboť nedoložila podpisy deseti senátorů a čtyř poslanců, které podle svých slov sehnala. Nedodala ani další podklady, jež vyžaduje zákon. Po rozhodnutí vnitra nevyhověl Kašné ani Nejvyšší správní soud.

Stížnost podali Okamura, Kohout a další

Stížnost podal také senátor Tomio Okamura, který sice před volbami nasbíral přes 50 tisíc podpisů nutných pro zařazení mezi oficiální kandidáty, po odpočtu neplatných hlasů ale tento počet klesnul pod zmíněnou hranici, a vnitro jej proto vyškrtlo.

Další stížnosti podali Jiří Kesner z Kolína a někdejší disident Petr Cibulka, kteří chtěli kandidovat, ale nezískali dostatek podpisů. Na Ústavní soud se už v listopadu obrátil také aktivista Lukáš Kohout. Poukázal ve stížnosti na údajný zásah do práv advokátky Kláry Samkové. Ani Samkové vnitro neumožnilo kandidaturu, protože neměla dost podpisů. Stížnost podal také Zbyšek Dřevojan ze Znojma. Domáhá se přezkoumání právní úpravy přímé volby.

První kolo voleb je naplánováno na 11. a 12. ledna, není ale jisté, zda Ústavní soud stihne do té doby stížnosti projednat. V pravomocech soudu je také odklad voleb.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám