Hlavní obsah

Amnestie se týká i hokejisty Dudy, podnikatele Pitra a radikálů z DSSS

Právo, Novinky, ČTK, pab, jas, lž
Aktualizováno

Mezi odsouzenými, na něž se s největší pravděpodobností bude vztahovat částečná amnestie prezidenta Václava Klause, je i hokejista Radek Duda, vedení Dělnické strany sociální spravedlnosti či podnikatel Tomáš Pitr. Do vězení zřejmě nebude muset ani majitel sítě Amsterdam shopů, v nichž se prodávaly pod hlavičkou sběratelských předmětů syntetické drogy.

Foto: Martin Polák, Právo

Radek Duda na chodbě okresního soudu v Karlových Varech.

Článek

Trest bude s největší pravděpodobností zahlazen hokejistovi Radku Dudovi, který dostal loni tří měsíce vězení s ročním podmíněným odkladem za výtržnictví, když v  Karlových Varech napadl chodce. Podmínečné tresty nejsou totiž v rámci amnestie ničím rozlišené, a prezidentská milost se tak v těchto případech vztahuje i na násilné delikty.

„Teď odjíždí pracovní skupina do věznice, kde budeme rozhodovat o těch, kteří jsou ve výkonu trestu. Pak teprve přijdou na řadu podmíněné tresty,“ řekl mluvčí karlovarského soudu Jan Hostaš.

Duda před více než rokem projížděl přes přechod pro chodce v Karlových Varech, na kterém nedal právě procházejícímu důchodci přednost. Ten přitom o Dudovo projíždějící černé vozidlo BMW zavadil rukou, což hokejistu rozčililo natolik, že zastavil a šel si to s 63letým penzistou Josefem Havlíčkem vyřídit. Nejdřív mu nadával a pak mu dal pár facek.

Vězení by se mohl vyhnout také majitel sítě Amsterdam shopů v Česku Artur Slawomir Kamedula. Muže soudy potrestaly za šíření toxikomanie dvěma lety vězení, část trestu si již odpykal ve vazbě. Kamedula, který je polským občanem, má do vězení nastoupit na začátku února.

Zadostiučinění pro pravicové radikály

Amnestii očekává i vedení DSSS v čele s předsedou Tomášem Vandasem. On i tři místopředsedové si v minulosti odnesli od soudu podmíněné tresty. Strana amnestii v tiskovém prohlášení označila za "pozdní zadostiučinění".

Foto: Jan Handrejch, Právo

Tomáš Pitr u soudu

Omilostněn by mohl být i podnikatel Tomáš Pitr. Podle Televize Barrandov je v kauze údajných daňových úniků stíhán od roku 2001, tedy déle než osm let, a případ splňuje i další aspekty, jimiž je amnestie podmíněna.

Kauza fondu TREND skončí

Zastavení trestního stíhání by se podle prezidentské amnestie mohlo týkat také kauzy investičního fondu Trend. První hlavní líčení s manažery fondu se u Krajského soudu v Hradci Králové poprvé začalo projednávat v lednu 2006.

Fond založili v roce 1991 hudebníci Michael Kocáb a Martin Kratochvíl, v kuponové privatizaci do něj vložilo své peníze asi 105 tisíc lidí. Poté, co ho po čtyřech letech odkoupila společnost Královéhradecká brokerská, mělo být odtud vyvedeno podle obžaloby asi 1,4 miliardy korun. Soud již několikrát vynesl rozsudek, ale pražský vrchní soud ho vždy zrušil.

Uniknou i kuplíři

Trestu se vyhne i dvacet obžalovaných v jednom z nejrozsáhlejších případů kuplířství na Tachovsku. Ten se táhne už třináctý rok. „Z tohoto důvodu zastavím trestní stíhání,“ potvrdila ve středu Právu tachovská soudkyně Michaela Řezníčková. Její rozhodnutí se dá očekávat v nejbližších dnech.

Dvě desítky  mužů  včetně tří  cizinců začala stíhat policie v roce 2000. Obviněni byli z kuplířství jako organizovaná skupina. Hrozilo jim za to až osmileté vězení. Podle spisu dodávali prostitutky do nočních klubů na Tachovsku a jejich výdělek se pohyboval v řádech desítek miliónů korun.

Foto: Ministerstvo spravedlnosti

Počty vězňů, kteří by měli být z jednotlivých věznic propuštěni

Reklama

Související články

Amnestie pojede nonstop, policie posílí hlídky

Věznice budou propouštět trestance na základě prezidentské amnestie nonstop v průběhu celého dne. Po jednání pracovní skupiny to ve středu uvedl šéf vězeňské...

I slovenský prezident vyhlásil amnestii

Slovenský prezident Ivan Gašparovič udělil ve středu amnestii k 20. výročí vzniku samostatného Slovenska. Informoval o tom slovenský list Sme, podle něhož by...

Výběr článků

Načítám