Hlavní obsah

Amnestie pojede nonstop, policie posílí hlídky

Právo, Novinky, jas, pra
Aktualizováno

Věznice budou propouštět trestance na základě prezidentské amnestie nonstop v průběhu celého dne. Po jednání pracovní skupiny to ve středu uvedl šéf vězeňské služby Petr Dohnal. Soudci se budou snažit rozhodovat co nejrychleji, aby nebyli vězni kráceni na svých právech, nicméně technické možnosti věznic jsou s ohledem na předpisy omezené.

Amnestovaní vězni opouštějí postupně teplickou vězniciVideo: Karel Otcovský, Právo

 
Článek

Policie v souvislosti s amnestií posiluje hlídky v oblastech, ve kterých jsou věznice. Policisté budou dohlížet na dopravu, ale také bezpečnost.

„Zaměříme se na zvýšený dohled v dopravě a zajištění bezpečnosti v celé České republice. Policejní prezident  již nařídil krajským ředitelům, aby se na tuto situaci připravili a byli tak schopni reagovat na případné změny v bezpečnostní situaci v jednotlivých regionech,“ informovala mluvčí policejního prezidia Štěpánka Zatloukalová.

První propuštění

Vězeňská služba připravuje podklady pro možné propuštění od včerejšího odpoledne. Podle náměstka ministra spravedlnosti Daniela Voláka by se na základě posledních informací mohla amnestie týkat až 7416 lidí.

Foto: David Taneček, ČTK

První vězni zahájili administrativní a další procedury, po kterých budou moci opustit královéhradeckou věznici.

Vězeň, na nějž se vztahuje amnestie, musí projít před propuštěním zdravotní prohlídkou a musí odevzdat erární vybavení. Teprve poté může opustit věznici. Vězeňská služba odhaduje, že jednotlivé věznice mohou denně propustit desítky vězňů.

Jednotlivé případy dostávají na stůl soudci, kteří rozhodují na základě rozsudku či trestního příkazu. Ti potvrzují, zda se na toho kterého vězně bude amnestie vztahovat. Ministerstvo již požádalo vedení krajských a okresních soudů, aby poslaly soudce přímo do věznic, neboť hromadný transport vězňů by byl logisticky neproveditelný. Jako příklad uvedl, že v Kynšperku nad Ohří se amnestie týká více než 400 vězňů, v Horním Slavkově více než 300.

Foto: David Taneček, ČTK

První vězni opouštějí věznici v Hradci Králové

Všichni omilostnění by se z věznic mohli dostat v řádu několika příštích dnů. Soudcům bude podle Voláka stačit na posouzení každého případu maximálně několik desítek minut.

Ministr Pavel Blažek (ODS) upozornil, že proti rozhodnutí soudce o tom, že se na vězně vztahuje amnestie, může podat státní zástupce stížnost. Ta má odkladný účinek a dotyčný vězeň se nakonec nemusí z vězení dostat.

V Praze půjde na svobodu 560 vězňů

Praze by se měla prezidentská amnestie vztahovat na zhruba 560 lidí, kteří si v současnosti odpykávají trest za branami pankrácké a ruzyňské věznice. O jejich propuštění budou rozhodovat Obvodní soud pro Prahu 4 a Obvodní soud pro Prahu 6, uvedla mluvčí pražského městského soudu Martina Lhotáková.

Desítky vězňů postupně opustí i věznici v Odolově na Trutnovsku, kde si nyní odpykává trest na 380  odsouzených mužů.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Věznice v Odolově na Trutnovsku

„Počítáme, že během dopoledne zde soud vyhodnotí, koho se prezidentská amnestie týká a poté začneme postupně propouštět. Pracovníci věznice na tom dělají už od včera. Nelze zatím říci, kolika vězňů se bude amnestie týkat. Půjde ale o desítky,“ potvrdil ve středu mluvčí věznice s dozorem v Odolově Jiří Nágl.

V podkrkonošském Odolově si odpykávají vesměs krátkodobější tresty vězni odsouzení za mírnější delikty, například zaviněné autonehody.

Foto: Ministerstvo spravedlnosti

Počty vězňů, kteří by měli být z jednotlivých věznic propuštěni

Reklama

Související témata:

Související články

Prezident Klaus vyhlásil dílčí amnestii

Prezident Václav Klaus v úterý ve svém novoročním projevu uvedl, že vyhlašuje dílčí amnestii. Platit má od středy. Klaus například promíjí některé podmíněně...

Výběr článků

Načítám