Hlavní obsah

Amnestie se může týkat až 6000 lidí - také Rolins, Trpišovského i H-Systemu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

V souvislosti s dílčí amnestií, kterou v úterý oznámil prezident Václav Klaus, začala vězeňská služba prověřovat, kterých odsouzených se propuštění na svobodu bude týkat. Rozhodnutí vstoupí v platnost 2. ledna. Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) po jednání s vězeňskou službou odhadl, že propuštěných by mohlo být až 6000.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS), jeho první náměstek Daniel Volák (vlevo), generální ředitel vězeňské služby Petr Dohnal (vpravo)

Článek

Podle Blažkových slov pro Českou televizi se číslo propuštěných může měnit, ale spíše směrem dolů, přesně bude známo během několika dní.

Do věznic zamíří soudci, kteří budou individuálně rozhodovat o každém vězni, kterého by se amnestie mohla týkat. První vězni opustí brány věznic podle Blažka už zítra. Kdy ale propouštění skončí, neumí říci, záležet bude na rychlosti, s jakou budou soudci rozhodovat.

V ČR je asi 23 000 vězňů.

Rolins i Trpišovský

Mezi těmi, koho by se amnestie měla týkat, jsou i některé sledované případy, v nichž pravomocně odsouzení dostali podmíněné tresty nižší než dva roky. Týká se to například zpěvačky Dary Rolins, nebo silničního piráta Aleše Trpišovského, připomněla ČT. Dvouletou podmínku za podvod dostal i bývalý fotbalový reprezentant Tomáš Skuhravý.

Na odsouzené v kauze H-Systemu Ladislava Tůmu, Jaroslava Eliáše a Jaroslava Vítka by se pak dala uplatnit podmínka, že amnestie se vztahuje i na ty, kdo jsou více než osm let stíháni za trestný čin, za nějž jim hrozí maximálně deset let vězení.

Nejvíce drobné krádeže

Podle Blažka se amnestie nejčastěji bude vztahovat na drobnou majetkovou kriminalitu a také na trestný čin maření úředního rozhodnutí, nejčastěji neplacení alimentů. "Bude potřeba na to reagovat poměrně rychle, neboť lze očekávat, že ve věznicích se rozšíří informace o tom, že existuje nějaké rozhodnutí prezidenta. A to samozřejmě může vyvolat problémy," řekl na podvečerní tiskové konferenci Blažek.

Vězni budou napjatí a budou doufat, že se rozhodnutí vztahuje právě na ně.

Podklady už se připravují

Vězeňská služba pro soudce už od úterního odpoledne připravuje podklady. "Teď jsme ve fázi, kdy připravujeme podklady pro jednotlivé články amnestie. Už dnes zasedají kolegové ze správního odboru na generálním ředitelství vězeňské služby a intenzivně pracují na tom, aby se vše stihlo," uvedl mluvčí generálního ředitelství vězeňské služby Robert Káčer.

"Část lidí bude propuštěna zítra, některým ale bude trest jen zkracován nebo mají vykonat více trestů. Ti budou propouštěni později. Generální ředitel povolal do práce všechny příslušníky správního odboru.

Podle Blažka je nutné soudce přesvědčit, aby rozhodovali ve věznicích, protože pokud by se každý vězeň musel vozit k soudu, bylo by to velmi časově náročné.

Na jaké tresty se bude vztahovat amnestie
- nepodmíněné tresty do jednoho roku - zbytky trestů pro osoby nad 75 let, pokud nebyl trest vyšší než 10 let - dosud neskončená stíhání, táhnoucí se déle než osm let se sazbou do 10 let - zbytky trestů pro osoby nad 70 let, pokud nebyl trest vyšší než 36 měsíců - podmíněné tresty, které nepřesahují dva roky - nevykonané tresty obecně prospěšných prací a domácího vězení - nesmí se jednat o násilné trestné činy - omilostněný nesmí být recidivista odsouzený v posledních pěti letech za jiný trestný čin

Pražská vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová předběžně nevyloučila, že se amnestie může dotknout i některých závažných kauz, na jejichž vyšetřování její úřad dohlíží. „Zítra si nechám předložit data. Nemohu však vyloučit, že se amnestie některých závažných kauz dotkne,“ sdělila Právu vrchní žalobkyně.

Václav Klaus vyhlásil amnestiiVideo: Prima FTV

Soudy si oddychnou, ubudou nedodělky

Podle soudce Krajského soudu v Ostravě Igora Krajdla je otázkou, kolik bude podmíněně odsouzených, na něž se bude amnestie vztahovat. "Dotknout by se měla takzvaných bagatelních trestných činů, takže by nemělo jít o nic extra hrozného. Článek o zastavení trestního stíhání s maximální desetiletou sazbou trestu, od jehož zahájení uplynulo osm let, a nebylo pravomocně skončeno, velmi potěší všechny krajské soudy. Spadne do toho nepochybně velký počet nedodělků," míní.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám