Hlavní obsah

Nečas o rozpadu Československa: Po společném státu by dnes nikdo nevolal

• Aktualizováno
Novinky, jas

Premiéři Česka a Slovenska Petr Nečas (ODS) a Robert Fico (SMER) se u příležitosti 20. výročí vzniku samostatných států shodli, že rozdělení tehdejší federace bylo patrně nevyhnutelným řešením. Obě země k sobě podle nich mají i nadále velmi blízko a jejich vztahy jsou jedinečné. Politici to uvedli ve speciálním vysílání Otázek Václava Moravce v České televizi.

Premiér Nečas k setkání s předsedou vlády FicemVideo: Miroslav Homola, Právo

 
Článek

Nečas k otázce rozdělení Československa uvedl, že případné "referendum by nic pozitivního nepřineslo". "Po společném státu by dnes nikdo nevolal," dodal český premiér, který v nadsázce doplnil, že z dob společného státu postrádá především slovenské televizní pondělky.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Slovenský premiér Robert Fico (vlevo) a jeho český protějšek Petr Nečas

Fico doplnil, že „řešení muselo přijít“ a jako premiér malého státu vnímá, že větší země, jakou bylo Československo, by dnes měla na evropském i světovém poli větší slovo.

Oba premiéři se shodli, že země mohou spolupracovat v řadě oblastí, ať už jde o oblast nákladní železniční dopravy, společné letecké obrany či vytvoření společných zastupitelských úřadů.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Premiér Petr Nečas se svým slovenských protějškem Robertem Ficem ve vile Tugendhat

Nečas věří, že ÚS volbu prezidenta nezruší

Nečas se vyjádřil i k otázce možného odkladu přímé prezidentské volby, která na Slovensku již funguje.

"Míra problematičnosti" zákonné úpravy podle něj neodpovídá tomu, aby byly volby zrušeny. Nečas uvedl, že si nedovede představit, že by Ústavní soud v souvislosti s přímou volbou zrušil část Ústavy. "To mi hlava nebere," dodal s tím, že by se jednalo o překročení pomyslného Rubikonu.

Reklama

Výběr článků

Načítám