Hlavní obsah

Justýna a Bára jsou první děti narozené v roce 2013

Aktualizováno

Jako první v roce 2013 se na svět podívaly dvě dívky z Jihomoravského kraje. Na svět přišly minutu po půlnoci. Justýna Jarošová je z Brna a Bára Bulová ze Staroviček na Břeclavsku. Prvním dítětem narozeným v Praze je David, na svět přišel sedm minut po půlnoci v porodnici v Motole. Váží 3,1 kilogramu a měří 48 centimetrů, informovala v úterý mluvčí nemocnice Pavlína Danková.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Justýna Jarošová se narodila minutu po půlnoci

Článek

V prvních deseti minutách nového roku se v Česku narodilo sedm dětí, tři holčičky a čtyři kluci. Po dvou děvčatech se jen o minutu později narodili Vladimír Šmídák z Brna a holčička Mariana z Prahy, která přišla na svět ve vrchlabské porodnici.

Pět minut po silvestrovské půlnoci pomohli porodníci na svět Jiřímu Horákovi z Tovačova na Přerovsku v Olomouckém kraji. Další dvě miminka se narodila ve stejné chvíli - uběhlo právě sedm minut nového roku, když se v pražské motolské nemocnici narodil chlapec David a v nemocnici ve středočeských Hořovicích přišel na svět Jan Štantejský z Berouna.

Čtvrt hodiny po půlnoci se v pražské porodnici U Apolináře narodila holčička Johanka Jitka. V první hodině nového roku se v Praze ještě narodil chlapeček Tobiáš a holčička Zoe v nemocnici Motol.

Na Vysočině přišel na svět 56 minut po půlnoci Radek Jelínek mamince z Jakubova u Moravských Budějovic. Přesně v jednu hodinu se narodilo i první miminko Ústeckého kraje - v porodnici v Mostě přišel na svět chlapec Lukáš.

Rodiče volili spíš tradiční jména

V druhé hodině po půlnoci přišlo na svět několik dětí, například první miminko Pardubického kraje Dominik ze Svitavska, v Moravskoslezském kraji Tomáš z Frýdku-Místku, v Praze na Bulovce Tadeáš nebo v Plzeňském kraji František Pecka, který je zároveň i prvním miminkem v celých západních Čechách.

Po druhé hodině přišel na svět první občánek narozený v Jihočeském a Zlínském kraji. Prvním miminkem v Libereckém kraji je malý Ukrajinec Kýril. Narodil až před 03:00 v Liberci. Pouze v Karlovarském kraji se do 10:00 nenarodilo žádné dítě.

Rodiče volili pro své potomky tradiční česká jména jako Jan, Jiří, Vladimír nebo Bára. Objevila se však i jména méně obvyklá jako Justýna, Zoe nebo

Kraje tradičně dávají prvnímu občánkovi finanční dar. Výjimkou je Praha, která obdaruje všechny děti narozené 1. ledna. Chce tak zabránit soutěžení porodnic o prvenství.

Reklama

Výběr článků

Načítám