Hlavní obsah

Zima se odkládá, mrznout nezačne ani po Novém roce

Novinky, jas

Začátek nového roku přinese poměrně vysoké teploty a téměř výlučně dešťové srážky. Denní maxima se v nejbližších dnech dostanou až k osmi stupňům Celsia a výraznější změnu meteorologové neočekávají do konce první lednové dekády, řekla Novinkám Dagmar Honsová ze společnosti Meteopress.

Foto: Profimedia.cz

Článek

"V pondělí i v úterý bude počasí nad Českou republikou ovlivňovat teplé proudění od jihozápadu. Po oba dny bude převládat polojasno až oblačno, v pondělí s odpoledními maximy mezi třemi až sedmi stupni Celsia," uvedla Honsová.

Zima nebude ani o silvestrovské noci, kdy by měly teploty klesnout na jeden až tři stupně. Na horách se nicméně může objevit slabé sněžení a ve vrcholových partiích by lidé měli počítat s čerstvým  větrem, který může v nárazech dosahovat rychlost až 90 kilometrů v hodině.

Nový rok v úterý začne místy mlhami a nízkou oblačností, odpoledne bude od západu postupovat přes naše území studená fronta. Rtuť teploměru vystoupá na dva až šest stupňů.

Nový rok nad nulou není ojedinělý

"Ačkoliv budou novoroční teploty z hlediska dlouhodobého průměru nadprůměrné, při letmém pohledu do nedávné historie zjistíme, že loni v Praze šplhaly až k 10 stupňům a v roce 2007 naměřili meteorologové dokonce 12,5 stupně," upozornila Honsová.

Ve středu by již mělo převládat oblačno až zataženo s deštěm či smíšenými srážkami. Na horách se bude jednat o sněžení. Ranní teploty poklesnou na dva až minus dva stupně, denní se dostanou na jeden až pět stupňů.

Čtvrtek přinese nejprve polojasnou oblohu, odpoledne však začne počasí ovlivňovat teplá fronta, která s sebou přinese déšť. Ranní minima budou kolísat kolem nuly, denní zůstanou mezi jedním a pěti stupni.

Další oteplení by mělo přijít v pátek, kdy by se teploty mohly dostat na tři až osm stupňů. Měla by převládat proměnlivá oblačnost s občasným deštěm.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám