Hlavní obsah

Spolupráce TOP 09 a Starostů bude pokračovat

TOP 09 a hnutí Starostové a nezávislí (STAN) budou pokračovat ve spolupráci minimálně dalšího půl roku. V pátek to potvrdili předseda poslaneckého klubu TOP 09 a STAN Petr Gazdík a místopředsedkyně TOP 09 Helena Langšádlová.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Petr Gazdík a Karel Schwarzenberg

Článek

Dosavadní smlouva o spolupráci, kterou TOP 09 založená nynějšími ministry financí a zahraničí Miroslavem Kalouskem a Karlem Schwarzenbergem podepsala s regionálním hnutím starostů v roce 2009, vyprší na konci letošního roku.

"Spolupráce pokračuje tak, jak byla nastavena," řekl Gazdík s tím, že při jednání s TOP 09 je pro jeho hnutí dostatečnou zárukou gentlemanská dohoda.

STAN má podle svého předsedy tu výhodu, že cíle, které chtělo hnutí v celostátní politice prosadit - jako rozpočtové určení daní - nyní prosazeny jsou.

Starostové si ujasní další priority

Nyní tak má hnutí půl roku čas na ujasnění nových programových priorit pro další práci v celostátní politice. Definitivní rozhodnutí o společné cestě s TOP 09 padne na sněmu hnutí, který se uskuteční do června příštího roku.

"Teď jsme zdvořile požádali TOP 09, zda by nám nedala čas pro naši vnitřní programovou diskusi, abychom si znovu definovali základní cíle, se kterými chceme pokračovat," vysvětlil šéf STAN.

O možném rozchodu TOP 09 a STAN, které byly po sněmovních volbách v roce 2010 vnímány takřka jako siamská dvojčata, se začalo hovořit po debaklu vládních stran v podzimních krajských volbách. Starostové uspěli tam, kde svou spolupráci s "topkou" příliš nezdůrazňovali.

Z některých regionálních organizací hnutí pak zazněly nápady na větší emancipaci hnutí či neprodloužení dohody o spolupráci.

Reklama

Výběr článků

Načítám