Hlavní obsah

Největším absentérem ve Sněmovně je Hašek, účastnil se třetiny hlasování

– Praha
Novinky, val

Jihomoravský hejtman a místopředseda ČSSD Michal Hašek obhájil nepopulární prvenství v průzkumu projektu Kohovolit.eu, který pravidelně sestavuje žebříček docházky poslanců do Sněmovny. Hašek podle průzkumu chyběl ze všech poslanců při největším počtu důležitých hlasování. Zúčastnil se pouze 32 procent z celkových 566 takových hlasování.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jihomoravský hejtman Michal Hašek (ČSSD)

Článek

Analytici se v průzkumu zaměřili pouze na důležitá hlasování, tedy ta o návrzích zákonů, o mezinárodních smlouvách a o aktech Evropské unie. Nezabývali se například hlasováními o pořadu schůze, která předchází každému jednání Sněmovny. Celkem tak vyhodnocovali účast na 566 hlasováních uskutečněných od června do prosince 2012. Z analýzy byli vyřazeni poslanci, kteří nebyli členy dolní komory po celé sledované období, a David Rath, jenž je ve vazbě.

Hašek, který zastává řadu funkcí od hejtmana přes předsedu Asociace krajů až po místopředsedu ČSSD, se ale podle autorů projektu oproti prvnímu pololetí výrazně polepšil. Od ledna do května se totiž zúčastnil jen 3 procent hlasování.

„Opět se ukazuje, že poslanci, kteří vykonávají jinou funkci, mají nižší docházku do Sněmovny. To se týká nejen hejtmana Michala Haška, ale i mnoha členů vlády,“ komentoval výsledky analytik Kohovolit.eu Kamil Gregor.

Poslanci s nejnižší docházkou
pořadíjménostranická příslušnostprocentuální účast na důležitých hlasováních
1.Michal HašekČSSD32
2.Josef Dobešnezařazení; zvolen za VV35
3.Josef TancošČSSD42
4.Petr BendlODS45
5.Alfréd MichalíkČSSD45
6.Martin VacekLIDEM; zvolen za VV45
7.Pavel Bémnezařazení; zvolen za ODS48
8.Jaroslav KrupkaODS49
9.Karel SchwarzenbergTOP 0951
10.Pavel DrobilODS51

Hned za Haškem se v čele žebříčku umístil Josef Dobeš, jenž se zúčastnil 35 procent důležitých hlasování, Josef Tancoš (42 procent), Petr Bendl, Alfréd Michalík a Martin Vacek (všichni 45 procent). Naopak vzornými poslanci se stoprocentní docházkou jsou Rudolf Chlad, Josef Cogan, Jaroslav Eček, Jiří Rusnok a Gabriela Pecková.

Průzkum zohlednil také stranickou příslušnost poslanců. „Hlasování se nejméně účastnili poslanci Věcí veřejných a ČSSD. Naopak nejvyšší účast vykazuje dlouhodobě KSČM a TOP 09. Někteří poslanci se vymlouvají, že chodit do Sněmovny ‘nemá smysl’, protože vládní koalice pohodlnou většinou prohlasuje cokoli. Ve druhé polovině roku už byl ale poměr hlasů jen velmi těsný, a docházka řady poslanců zůstala i přesto tristní,“ poznamenal Gregor.

Poslanci s nejvyšší docházkou
pořadíjménostranická příslušnostprocentuální účast na důležitých hlasováních
1.Rudolf ChladTOP 09100
2.Josef CoganTOP 09100
3.Jaroslav EčekTOP 09100
4.Jiří RusnokLIDEM; zvolen za VV100
5.Gabriela PeckováTOP 09100
6.Jan PajerODS99
7.Jiří PetrůČSSD99
8.Lenka AndrýsováLIDEM; zvolena za VV99
9.Roman VáňaČSSD99
10.Ladislav JirkůTOP 0999

Reklama

Výběr článků

Načítám