Hlavní obsah

Meteorologové varují před zvedáním hladin řek na jihu a západě Čech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Na jihu a západě ČR se od čtvrtka mohou zvedat hladiny řek. Místy může být překročen i druhý stupeň povodňové aktivity. Výstrahu před vzestupem hladin ve středu zveřejnil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Varování platí pro Plzeňský kraj a okresy Český Krumlov, Prachatice a Strakonice v Jihočeském kraji od čtvrtka 21:00 do soboty 11:00.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Článek

Ve středu a téměř po celý čtvrtek budou ještě hladiny řek podle meteorologů setrvávat na dosavadní úrovni nebo jen mírně kolísat. Během čtvrtka ale bude postupně v celé republice pršet.

"Nejvydatnější (srážky) by měly být na jihozápadě Čech, kde by mohlo opět dojít k výraznějším vzestupům hladin, podobným jako při odtokové vlně ze srážek a tání v předchozích dnech," sdělili pracovníci ČHMÚ.

Na povodí Berounky může hladina stoupnout až nad hranici druhého stupně povodňové aktivity. "Nástupy vln lze očekávat v noci na 28. prosince na horních tocích. Níže po toku se vzestupy projeví později," uvedli meteorologové. Na povodí horní části Vltavy bude situace pravděpodobně klidnější. Hladiny by se měly dostat jen pod hranici prvního stupně povodňové aktivity.

Ve středu se podle ČHMÚ mírně zvednou hladiny na horní Otavě, jinde budou mírně klesat nebo kolísat. V noci na čtvrtek a během čtvrtka se už zřejmě objeví vydatnější srážky, takže by hladiny mohly stoupnout až o desítky centimetrů. Nejvíce se zvednou v povodí horní Otavy a Vltavy po nádrž Lipno.

"Maximální hladiny, kterých šumavské řeky dosáhnou v noci na pátek, by měly být menší než během předchozího víkendu, těsně pod hranicí prvního stupně povodňové aktivity. V povodích Lomnice, Skalice a Lužnice budou vzestupy hladin řek mírnější," doplnili meteorologové.

Reklama

Výběr článků

Načítám