Hlavní obsah

Pravomoc jmenovat šéfa GIBS má mít prezident, navrhl Bárta

Praha

Pravomoc jmenovat a odvolávat ředitele Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS), policejního prezidenta a nejvyššího státního zástupce by měl mít prezident. V novele ústavy to navrhl poslanec Věcí veřejných Vít Bárta. Změna by měla podle něho vést k větší nezávislosti a nestrannosti uvedených činitelů.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Vít Bárta

Článek

Šéf GIBS nyní spadá pod premiéra, jmenuje ho po projednání nominace ve sněmovním bezpečnostním výboru. V související předloze o změně zákona o GIBS Bárta navrhuje, aby prezident šéfa inspekce jmenoval na návrh Senátu. Senát by na kandidáta vypisoval výběrové řízení. Prezident by mohl odmítnout nejvýše dva nominanty.

Předloha mění také zákon o bezpečnostních sborech. Uvádí, že prezident by jmenoval a odvolával ředitele bezpečnostního sboru a jeho prvního zástupce. Bárta novelu zdůvodňuje i tím, že podle jeho názoru má mít prezident, který poprvé vzejde z přímé volby, "jako přímý představitel vůle národa" silnější postavení.

Bárta a další představitelé VV ostře kritizovali odvolání Petra Lessyho z funkce policejního prezidenta. Stalo se tak potom, co ho inspekce obvinila z pomluvy a zneužití pravomoci úřední osoby. Ministr vnitra Jan Kubice také Lessyho hned propustil ze sboru. Soud Lessyho nepravomocně odsoudil neveřejně trestním příkazem.

Bártovu předlohu nejprve posoudí vláda, pak o ní rozhodne Parlament.

Reklama

Výběr článků

Načítám