Hlavní obsah

Jestli už jsou LIDEM ukopaní k smrti, půjdou proti Nečasovi, tvrdí John

Praha

Předseda Věcí veřejných Radek John v pátek apeloval na své bývalé spolustraníky, nyní zástupce strany LIDEM, aby se postavili proti kabinetu Petra Nečase. Ministři LIDEM chtějí k 10. lednu vládu opustit.

Foto: Petr Horník, Právo

Radek John (VV)

Článek

"Jestli už poslanci LIDEM jsou ukopáni k smrti, jestli mají trochu důstojnosti, tak se mu postaví," řekl John. Nečase kritizoval za to, že ve vládě působí silou „proválcovat úplně cokoliv“ a slibuje věci, které pak nesplní.

John své někdejší spolupracovníky litoval za to, co všechno jim Nečas provedl. Připravil je o ministerstvo školství, dopravy i obrany a donutil je prohlasovat věci, s nimiž, když ještě byli ve Věcech veřejných, nesouhlasili.

Věci veřejné chtějí hledat v opozici i mezi přeběhlíky hlasy proti vládě a vyslovit jí nedůvěru. Po volbě prezidenta by pak podle nich měly následovat předčasné volby.

O nedůvěře mluví i ČSSD

S hlasováním o nedůvěře vládě souhlasí i největší opoziční strana ČSSD. Její předseda Bohuslav Sobotka vyzval Nečase, aby pro kabinet žádal ve Sněmovně o důvěru, jinak  podnítí hlasování o nedůvěře.

Současně nabídl poslancům TOP 09 a komunistům jednání o rozpuštění Sněmovny.

Ministři za stranu LIDEM v pátek oznámili, že k 10. lednu z vlády odejdou. Jestli bude fungovat menšinová koalice, není jasné.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám