Hlavní obsah

Šéfem Cermatu zůstane Zíka

Právo, jim
Praha

Novým šéfem Centra pro přípravu maturit (Cermat) bude dosavadní pověřený ředitel Jiří Zíka. Podle mluvčího ministerstva školství Marka Zemana se na jménu Zíky jednomyslně shodla výběrová komise.

Foto: Petr Horník, Právo

Ředitel Cermatu Jiří Zíka

Článek

Komise, sestavená i z řad externích odborníků, vybírala mezi čtyřmi kandidáty. Jména ostatních tří kandidátů z důvodů ochrany osobnosti ministerstvo nezveřejnilo.

Zíka byl pověřen vedením Cermatu od června, kdy ministr školství Petr Fiala z důvodů několika pochybení při organizaci maturit odvolal tehdejšího šéfa centra Pavla Zeleného. Ten se podle Fialy výběrového řízení nezúčastnil, k 1. lednu Cermat definitivně opouští.

„Je to funkce, která vyžaduje odbornou kvalifikaci, určité zkušenosti a je to funkce v instituci, která si sebou nese i nějaké problémy s přípravou maturity, které byly na veřejnosti diskutovány. Není to snadná role pro nového ředitele,“ řekl Právu Fiala.

Přislíbil také ustavit oponentní a odbornou radu, která bude s vedením Cermatu úzce spolupracovat a bude informována o všech důležitých rozhodnutích. „Je potřeba udělat vše proto, aby se chyby z minulých let už neopakovaly,“ uvedl Fiala.

Reklama

Výběr článků

Načítám