Hlavní obsah

Jankovský: Nevěděl jsem, že fungujeme v jednobarevné Nečasově vládě

Právo, Jan Rovenský

Ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský se chystá k 10. lednu odejít z vlády. Jde o společné rozhodnutí strany LIDEM, které podporuje. V rozhovoru pro Právo také řekl, že nevěděl, že je v jednobarevné vládě Petra Nečase a domníval se, že je ve vládě koaliční.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Kamil Jankovský

Článek

Předsednictvo LIDEM vyzvalo své ministry, aby odešli z vlády k 10. lednu. Připomíná to loňské ultimátum Věcem Veřejným a následné odštěpení LIDEM, kdy vedení véček odmítl poslechnout tehdejší ministr dopravy Pavel Dobeš. Nezachováte se podobně?

Seděli jsme všichni dohromady, šlo o společné rozhodnutí. Budu jednat ve shodě s výzvou vedení a rozhodnutí předsednictva podpořím.

Znamená to tedy, že vládní trojkoalice skončila?

V tuto chvíli to tak je.

Proč čekáte až do 10. ledna, proč jste neodešli ihned?

Resorty musíme minimálně připravit z hlediska předávání, vzniklá situace je vážná, překvapivá a nestandardní. Naše naštvanost není směrem ani ke koalici, ani k jednotlivým ministerstvům. Není v našem zájmu naštvaně odejít. Každý, kdo se na věc dívá, se na ni dívá nevěřícně.

Některé argumenty, které zazněly z úst premiéra, jsou velmi účelové. Jestliže k nějakému datu ministryně odvolá svého náměstka a premiér si po týdnu či po jak dlouhé době pozve vicepremiérku na schůzku a bez jakéhokoli dalšího manévrovacího prostoru jí řekne: „Udělej ze sebe blázna a vrať všechny odvolané lidi zpátky...“

Až do dneška jsem se domníval, že fungujeme v rámci koaliční vlády, nikoli v jednobarevné vládě Petra Nečase, který bez předchozího upozornění odvolá z minuty na minutu předsedkyni koaliční strany.

Kdyby došlo na hlasování o nedůvěře vládě, jak by se podle vás zachovali LIDEM?

V tuto chvíli nad tím nepřemýšlím, jsme postupem premiéra zaskočeni. Každopádně souhlasím s tím, že ministerstvo obrany není dobyté království.

Karolína Peake ale premiérovi přeci řekla, že jakékoli jméno s ním bude konzultovat a nebude jmenovat bez jeho souhlasu. Odvolání prvního náměstka je věc týden stará, nad kterou se sice pozastavoval, ale nikdy nesignalizoval, že je důvodem k odvolání předsedkyně.

Reklama

Výběr článků

Načítám