Hlavní obsah

LIDEM hrozí odchodem do opozice, ministři mají podat demise

Aktualizováno

Předsednictvo strany LIDEM vyzvalo své ministry, aby k 10. lednu podali demisi. Předsedkyně strany Karolína Peake řekla, že vedení LIDEM své rozhodnutí konzultovalo jak s ministry, tak s poslanci.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Předsedkyně strany LIDEM a odvolaná ministryně obrany Karolína Peake vystoupila na čtvrteční tiskové konferenci.

Článek

"Předpokládám, že je to odchod do opozice," uvedla Peake. V České televizi později uvedla, že mluví jen za sebe.

Doplnila, že si neumí představit, že by něco zvrátilo rozhodnutí strany. "To, co se dnes stalo, považujeme nejen z naší strany ale i ze strany premiéra za ztrátu vzájemné důvěry," řekla Peake.

Zopakovala, že odvolání Vlastimila Picka z pozice prvního náměstka bylo jejím rozhodnutím, za kterým si stojí.

Připomněla, že schůzka s Nečasem (ODS) měla být už minulý pátek a Nečas ji přesunul na čtvrtek. Doufá, že to nebylo kvůli tomu, aby mohla proběhnout klíčová hlasování ve Sněmovně. Poslanci ve středu odhlasovali daňový balíček a také rozpočet na rok 2013.

Nečas během tiskové konference, která se konala jen chvíli před vyjádřením strany LIDEM, řekl, že doufá, že u strany převládne odpovědnost nad zhrzeností. Řekl, že stojí o pokračování koaličního projektu.

Vedení LIDEM se nevyjádřilo, jak by strana hlasovala v případném vyjadřování nedůvěry vládě. Rozhodovali by o tom poslanci strany. Případné hlasování proti vládě ale Peake v České televizi nevyloučila.

ČSSD opět mluví o předčasných volbách

O posledním vývoji v Nečasově vládě budou jednat i špičky opoziční ČSSD. Sociální demokracie je podle svého šéfa Bohuslava Sobotky připravena podpořit konání předčasných voleb.

„Je to nová krize, další velká vládní ostuda. Pokud se otevře cesta k novým volbám, ČSSD je připravena je podpořit. Obávám se ale, že LIDEM nakonec vládu podpoří. Provládní poslanci se totiž ze všeho nejvíce bojí nových voleb,“ řekl ve čtvrtek Sobotka na dotaz Novinek, zda jeho strana vyvolá hlasování o nedůvěře kabinetu.

Ministři za LIDEM

Kamil Jankovský - ministr pro místní rozvoj

Petr Mlsna - nestraník za LIDEM; ministr bez portfeje a předseda Legislativní rady vlády

Výkonnou radu budou zřejmě v pátek mít i Věci veřejné. Někteří členové podle stručného sdělení stranického webu chtějí, aby strana jednala s opozicí o tom, jak vyvolat ve Sněmovně jednání o vyslovení nedůvěry vládě.

Reklama

Výběr článků

Načítám