Hlavní obsah

Nečas: Peake se chovala, jako by ministerstvo bylo dobyté nepřátelské území

– Praha • Aktualizováno

Premiér Petr Nečas se ve čtvrtek odpoledne vyjádřil velmi ostře na adresu Karolíny Peake (LIDEM), kterou tentýž den nechal odvolat z postu ministryně obrany. Uvedl, že důvěra v ni klesla do záporných hodnot. Ministryně se prý na resortu obrany chovala „jako by to byl její majetek“.

Foto: Petr Horník, Právo

Premiér Petr Nečas na tiskové konferenci k odvolání Karolíny Peake z ministerstva obrany.

Článek

Nečas ve velmi ostře laděném projevu například řekl, že se Peake po nástupu do resortu chovala, jako by šlo o „dobyté nepřátelské území“, kde by musela „uplatňovat svou moc jenom proto, že ji má“.

Nečase naštvalo především to, že Peake den po nástupu do funkce odvolala klíčové muže resortu - prvního náměstka Vlastimila Picka a šéfa vyzbrojování Pavla Bulanta. Přitom, jak ve čtvrtek zdůraznil, se při jejím nástupu do funkce dohodli, že se sejdou po svátcích, až se Peake seznámí s resortem, a dohodnou se na klíčových záležitostech, například personálním obsazení a koncepci ministerstva.

Nečas zdůraznil, že resort obrany byl dlouhodobě stabilní, dobře fungující, kvalitně personálně obsazený a nebylo třeba jakýchkoliv změn. Nazval jej „vlakem pevně posazeným na kolejích“. Jediným úkolem jakéhokoliv ministra, který by nahradil odstoupivšího Alexandra Vondru (ODS), bylo podle něj pokračovat v nastavené cestě.

Odvolání Picka navíc Peake nebyla schopná nijak zdůvodnit, uvedl premiér. Peake podle něj de facto řekla, že jej odvolala jen proto, že prostě měla možnost to udělat.

Dětinské lhaní

Nečas také uvedl, že mu Peake řekla, že se k odvolání Picka rozhodla po hodinovém rozhovoru, při němž se s ním neshodla na směřování resortu. Picek prý byl arogantní. Nečas se ale údajně dozvěděl, že onen rozhovor trvat tři minuty. "Toto dětinské, vyhýbám se slovu lhaní, mě uráží," řekl Nečas.

Řekl, že mu nevadí personální změny, ale ne ty neuvážené a bez zdůvodnění.

Důvod odvolání, že chce Peake resort zcivilnit, také neuznává, protože lidé, které na ministerstvo přivedla, jsou také bývalí vysocí armádní důstojníci, jako byl Picek.

Foto: Milan Malíček, Právo

Náčelník Generálního štábu AČR Vlastimil Picek

Premiér doplnil, že Peake si navíc zatím nepožádala o prověrku na stupeň tajné, kterou potřebuje pro jednání v NATO.

Peake pak prý za jeho zády přichystala personální zemětřesení, přestože na tiskové konferenci po převzetí úřadu uvedla, že nic takového nechystá. Nečas tak podle svých slov ztratil vůči ní důvěru, která „nepoklesla k nule, poklesla do záporných hodnot“.

Anketa

Padne kvůli odvolání Karolíny Peake vláda?
ano
26,4 %
ne
73,6 %
Celkem hlasovalo 54605 čtenářů.

Reklama

Související články

Premiér nemohl být příčetný, míní Gazdík

Čtvrteční bleskové odvolání vicepremiérky Karolíny Peake (LIDEM) z pozice ministryně obrany koaliční partnery překvapilo. Šéf poslaneckého klubu TOP 09 STAN...

Výběr článků

Načítám