Hlavní obsah

Na zasedání krajského zastupitelstva ve Zlíně mohli lidé jen na místenku

Právo, Aleš Fuksa
Zlín

Velký zájem provází po podzimních volbách zasedání zastupitelstva Zlínského kraje. Důvodem je nesouhlas části veřejnosti se sestavením levicové koalice. Zlínský kraj vede po volbách trojlístek ČSSD, KSČM a SPOZ. V opozici jsou kromě TOP09/STAN také lidovci a ODS.

Zlín jednání zastupitelstvaVideo: Aleš Fuksa, Právo

 
Článek

Po zkušenostech z ustavujícího listopadového zasedání, kdy se do místnosti dostalo mnoho desítek demonstrantů s transparenty, nyní kraj zvolil proti nespokojeným občanům jinou taktiku. Do zasedací místnosti mohli kromě zastupitelů lidé jen na místenky. Na koho se nedostalo, měl smůlu a musel sledovat zasedání na obrazovce za zavřenými dveřmi na chodbě. [celá zpráva]

Na zasedání se nechtěli dostat jen lidé nespokojení s krajskou vládou spojenou s komunisty. Řada zájemců o místenky byla i levicového smýšlení. „Tři čtvrtě hodiny čekám na vstupenky. Máte to špatně zorganizované. Neustoupím. Chci dovnitř,“ dožadoval se účasti na jednání postarší muž. „Chcete, abych tady zkolaboval? Mám vám ukázat průkazku? Tak mě tam pusťte,“ naléhal další.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Politický vězeň a bývalý poslanec federálního shromáždění Albert Černý apeloval na svědomí členů ČSSD, kteří se spojili s KSČM. Vpravo jeho slovům naslouchá radní za KSČM Jaroslav Kučera.

I přes problémy při vstupu začalo zasedání v 10:00. První dvě hodiny však politikové a řečníci z veřejnosti opět řešili zastoupení komunistů v koalici. Někteří poukazovali na minulost komunistického radního Jaroslava Kučery, který pod krycím jménem „Karel“ figuruje ve spisech o agentech Státní bezpečnosti.

Slušným lidem repelent neškodí

K samotným bodům jednání se krajští zastupitelé dostali až po 12:00. Těsně předtím museli sál vyvětrat. Nespokojení občané, kteří protestují proti komunistům v krajské vládě, prostor zasprejovali. Jejich spreje, které věnovali některým místním politikům, nesly označení Repelent 21. „V obalu na tomto prostředku aktivisté uvedli, že „neobsahuje škodlivé látky pro slušné lidi“ a „odrazuje a odpuzuje vybrané druhy otravného hmyzu včetně komárů“.

Foto: Jiří Růžička/MMS, Právo

Demonstranti v jednacím sále

Repelent 21 je i název nově vzniklého občanského sdružení ve Zlínském kraji, jehož členové se snaží poukazovat na nepřípustnost vlády současné koalice.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám