Hlavní obsah

Poslanci odmítli veto prezidenta, zrušili možnost vyvlastňovat pozemky pro těžbu

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sněmovna ve středu podpořila novelu horního zákona, kterou poslancům vrátil prezident Václav Klaus. Zákon ruší institut vyvlastnění kvůli těžbě, což prezident považuje za riskantní, neboť se do konfliktu dostávají zájmy majitelů pozemků s majitelem nerostného bohatství, kterým je stát. Přehlasování veta podpořilo 120 poslanců.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr průmyslu Martin Kuba (ODS)

Článek

Ministr průmyslu Martin Kuba (ODS) poslance přesvědčoval, že prezidentovy obavy jsou liché a norma nenahraje spekulantům.

Prezident se obával, že o pozemky, které bude stát chtít využít k těžbě, se budou s vidinou snadného zisku ucházet právě spekulanti.

"Nejde jen o tolik diskutovanou těžbu hnědého uhlí, ale i o těžbu dalších, dosud vyhrazených nerostných surovin," připomněl prezident v odůvodnění svého veta podstatu zákona, který je často vykládán právě jako stopka vyvlastňování kvůli těžbě uhlí.

Zastánci veta upozorňovali, že zákon negativně dopadne na zaměstnanost například v severních Čechách. "Dovedete si představit, co to přinese?" tázal se poslanců Jaroslav Foldyna (ČSSD).

Na obhajobu zákona vystoupil poslanec Milan Šťovíček, jemuž mnozí normu přičítají, neboť coby starosta Litvínova je jedním z nejhlasitějších kritiků rozšiřování těžby v severních Čechách.

Poslanci se vesměs shodli, že vedle této dílčí novely by měla být do konce funkčního období přijata i velká novela zákona, která otázku přístupu státu k surovinám definitivně vyřešila. Novelu přislíbil i ministr Kuba. "Slibuji, že ji předložím co nejdříve," dodal.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám