Hlavní obsah

Zápisné už teď nestihneme. Snad od roku 2014, doufá Fiala

Právo, Jiří Mach

Vládní koalice bude muset o další rok odložit jednu ze svých programových stálic − zápisné na vysokých školách. Zpoplatnění studia se nestihne prosadit tak, aby platilo už v příštím akademickém roce, tedy od října 2013. V úterý se tak pro Právo vyjádřil ministr školství Petr Fiala (nestr.).

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr školství Petr Fiala

Článek

Přitom návrh revidované koaliční smlouvy, o níž minulý týden psalo Právo, se zápisným už od příštího října počítá.

Zápisné tak přijde na řadu nejdříve až od podzimu 2014, tedy po sněmovních volbách. Stane se tak nejspíš tématem příští předvolební kampaně, neboť levicová opozice jakékoliv poplatky na VŠ odmítá. Poplatek by podle dřívějších vyjádření ministra měl činit pět až šest tisíc korun ročně.

„V tuto chvíli si z časových důvodů dovedu opravdu jen velmi obtížně představit, že by bylo možné stihnout zavést zápisné od příštího akademického roku, i proto, že studenti musejí znát podmínky, za nichž studují, s dostatečným předstihem,“ sdělil Právu Fiala.

Školy potřebují čas

Doplnil, že i školy musejí mít dostatečný čas se na případný výběr zápisného připravit.

Ministr vysvětlil, že momentálně se jeho úřad plně soustředí na diskusi s reprezentacemi vysokých škol o reformě vysokoškolského prostředí, takže na debatu o zápisném má přijít řada až v další fázi.

„Teď je doba na to, abychom se věnovali tomu, co VŠ potřebují mnohem více, a to je změna akreditačního procesu, profilace VŠ, soustředění se na kvalitu, diskuse o kontraktovém financování, a to jsou věci, ke kterým už nyní směřujeme,“ uvedl ministr.

Zdůraznil ale, že se otázce zápisného nevyhýbá a jako důležité téma ji od počátku svého úřadování vnímá, nicméně nemá ji za to nejpodstatnější, co by navíc diskusi o jiných problémech VŠ mohlo zastínit.

Zejména by se také předně měly nastavit parametry, jak pomoci některým studentům s náklady na studium, třeba výhodnými půjčkami. Podle Fialy by se zápisné nemělo stát nikomu překážkou ve studiu VŠ.

Koalice stále doufá

Jak už avizuje opozice, v případě jejího volebního úspěchu by zápisné mohlo vzít rychlý konec. „Chtěl bych tímto vzkázat panu Fialovi, aby si ušetřil práci, protože soc. dem. pevně věří, že bude vítězem voleb. Uděláme maximum, abychom zápisné resp. školné v jakékoli podobě zrušili ještě před začátkem akademického roku,“ řekl Právu stínový ministr školství Marcel Chládek.

Koaliční strany ale ještě doufají, že zápisné bude fungovat už příští rok. Předsedkyně sněmovního školského výboru Anna Putnová (TOP 09) soudí, že přijetí potřebných zákonů lze stihnout. „Domnívám se, že by bylo chybou, kdybychom od toho ustoupili, protože s tím bude souviset další financování vysokých škol,“ řekla Právu.

Strana LIDEM ústy své místopředsedkyně Dagmar Navrátilové vzkázala, že o začátku zápisného chce teprve vyjednávat. „Se zápisným v zásadě souhlasíme, ovšem s danou horní, nikoli však dolní hranicí,“ prohlásila.

Podle člena školského výboru Waltra Bartoše (ODS) by prošvihnutí termínů určitě nebylo na ministrovo odvolání. „Zápisné je až 59. problém,“ řekl v nadsázce. „Je třeba řešit otázku zohlednění kvality VŠ, musíme je výrazně diferenciovat. Další věc je hodnocení kvality, posílení pravomocí rektorů a před závorku bych vytkl zákon o finanční podpoře studentů,“ vyjmenoval hlavní témata Bartoš.

Nicméně se domnívá, že prosadit zápisné podle dohody technicky možné je. „To je v pohodě, to se dá stihnout, to je strašně jednoduchá záležitost,“ dodal.

Místopředseda Rady VŠ Jiří Zlatuška mu v tomto ohledu dal za pravdu. „Jestli si to (vláda) usmyslí jenom jako manifestaci politické síly, tak samozřejmě mohou cokoliv, ale bude to jenom demonstrace ostrých loktů a toho, že mají 101 poslanců,“ řekl v úterý Právu Zlatuška.

Podle něj by sice zápisné nemělo platit nikdy, ale pokud by měla vláda zachovat legislativní proces, pak na schválení zápisného potřebuje 11 až 12 měsíců. „Není to vůbec prodiskutované, není tam nic připraveného, nejsou tam žádné analýzy, takže jsme na začátku,“ poznamenal Zlatuška.

Ani podle šéfa Studentské komory Rady VŠ Miroslava Jašurka není technicky možné zápisné uvést v život ještě letos. Nejraději by zápisné nezaváděl žádné.

Oba představitelé VŠ odmítají s odvoláním na právní názory i variantu zavést zápisné třeba uprostřed akademického roku.

V koaliční smlouvě stojí ještě jeden detail, který by mohl se studenty a potažmo právníky zalomcovat. Podle dohody by mělo zápisné platit pro všechny studenty, tedy včetně těch, kteří už studují. Těm se ale nelíbí, že by se jim měly změnit podmínky v průběhu studia. Podle ministra existují právní názory tvrdící, že by nešlo o nezákonnou retroaktivitu, připouští však, že jiná stanoviska tvrdí opak.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám