Hlavní obsah

Čeští pacienti budou moci dostávat orgány od cizinců

– Praha

Českým pacientům by mohly být už příští rok nově transplantovány orgány také od cizinců, kteří v Česku zemřeli. Změnu má přinést novela transplantačního zákona, kterou v úterý schválila Poslanecká sněmovna. Předlohu nepodpořili jen dva ze 141 přítomných poslanců, nyní ji posoudí Senát.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Novelou se dál nepřipouští darování orgánů za odměnu. Žijícím dárcům by ale mělo být kompenzováno nepohodlí a omezení kvůli darování a pokryty výdaje a ztráty příjmu. Norma počítá také s příspěvkem pro pozůstalé na vypravení pohřbu dárce. Sněmovna navíc na návrh Pavla Béma (dříve ODS) stanovila, že dopravu těla zemřelého dárce z místa pitvy do místa pohřbu zaplatí místo příbuzných zdravotní pojišťovna příjemce orgánů.

Transplantace podle norem EU

Nová pravidla mají sjednotit transplantační zákon s právem EU, které v ostatních zemích unie umožňuje darování orgánů cizincům včetně Čechů. Novela stanoví, že pokud je cizinec držitelem dárcovské karty, znamená to, že s darováním orgánů souhlasí. Pokud cizinec není držitelem této karty, lékaři budou muset zjistit například přes Koordinační středisko transplantací, zda dříve vyslovil nesouhlas s posmrtným odběrem svých orgánů. Nutné bude také navázat kontakt s pozůstalými. Pokud se nepodaří zajistit souhlas s odběrem orgánů do 72 hodin, případná transplantace bude vyloučena.

Bém neprosadil svůj návrh, aby po uplynutí této lhůty byla transplantace možná, jako kdyby pozůstalí souhlas dali. Poslanec ČSSD Miroslav Svoboda zase nedokázal zvýšit na 30 000 korun platbu od zdravotních pojišťoven za dárce po mozkové smrti, neboť dosavadních 20 000 korun prý náklady nepokryje. Poslanci ale na Svobodův návrh doporučili zavést pravidla, aby nebylo možné přednostně přidělit odebraný orgán konkrétnímu nemocnému. Bémovi se zase podařilo v zákoně zpřesnit vymezení práce Koordinačního střediska transplantací.

Novela uvádí i náklady, které by se zavedením kompenzací a pohřebného měl stát. Při pohřebném 5000 korun by stát ročně vydal za v průměru 250 zemřelých 1,25 miliónu korun. Na náhradu výdajů a ušlého zisku v souvislosti s darováním orgánů při průměrném počtu 40 žijících dárců, průměrném měsíčním příjmu 25 000 korun a pracovní neschopnosti v průměru šest týdnů, by státní rozpočet ročně vydal 620 000 korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám