Hlavní obsah

Vánoční dárek poslanců nažene senátory do práce i mezi svátky

Právo, nig

Nejdříve bylo na platy soudců času dost, premiér ještě v létě žertoval, že vláda by mohla poslat do Sněmovny jen název zákona a ať si jeho obsah dotvoří poslanci sami. Teď bije na poplach a Sněmovna v úterý bleskově projedná zákon na jeho žádost ve stavu legislativní nouze, tedy v jediném čtení.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD).

Článek

Vláda k tomu ještě přibalí novely zákonů, které umožní výplatu podpor v nezaměstnanosti i pěstounských dávek přes účet nebo v hotovosti, nikoliv povinně přes sKartu.

Senátoři, kterým poslanci pošlou schválené novely hned, budou tak muset nezvykle do práce i mezi svátky.

Předseda horní komory Milan Štěch (ČSSD) již ohlásil, že na senátorech by zákon ztroskotat neměl. Senát se sejde nejspíš 28. prosince a patrně se rozhodne zákonem nezabývat, což je nejrychlejší postup, který pro schválení jakéhokoli zákona může horní komora využít.

Soudcům méně, než žádají

Soudci se tak zvýšení platů dočkají, nebude to však o tolik, o kolik si přejí. Většina poslaneckých klubů se rozhodla tentokrát neměnit návrh vlády, který soudcům přiznává méně, než žádají. Místo jimi požadovaného trojnásobku platů v nepodnikatelské sféře navrhuje 2,75násobek. Tahanice kolem platů se tak nejspíš opět přenesou k soudům, na které se chtějí soudci opět obracet.

„Jestliže vláda navrhla 2,75násobek a má na to zajištěny prostředky, tak je to její odpovědnost,“ řekl Právu šéf klubu ČSSD Jeroným Tejc. Soc. dem. nebude poslance nijak zavazovat, jak mají hlasovat. On sám pro zákon ruku nezvedne.

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda poslaneckého klubu ČSSD Jeroným Tejc

Přestože v neděli místopředseda ČSSD a Sněmovny Lubomír Zaorálek tvrdil, že by nejlepší bylo zvýšení na trojnásobek, Tejc si nemyslí, že by to někdo z jejich klubu navrhl.

„Pokud vláda do Sněmovny posílá alibisticky 2,75 a nechala by na poslancích, aby to zvedli na trojnásobek, ať si pro takové řešení zajistí dostatečný počet svých poslanců. Sehnala si je na restituce i na zvýšení daní, tak ať si je zajistí i teď,“ prohlásil Tejc.

Ani koalice ale žádné navyšování vládního návrhu nechystají. „Návrh na trojnásobek tu již jednou byl a podpořilo ho asi tak jedenáct hlasů. Předpokládám, že ODS se shodne na 2,75. Je zbytečné to protahovat, co doporučí rozpočtový výbor, to podpoříme,“ řekl Právu šéf ústavně právního výboru Marek Benda.

Na stejný koeficient jsou připraveni kývnout i poslanci TOP 09, které vedení strany také nebude nijak zavazovat, jak mají hlasovat. Podle předsedy klubu Petra Gazdíka návrh na trojnásobek od nich nepřijde.

Není si jist, zda někdo neupozorní, že tento návrh jde proti nálezu Ústavního soudu. Ten uvedl, že by měla být zachována platová rovnost mezi ústavními činiteli. „Tu právě tento návrh porušuje,“ uvedl Gazdík.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám