Hlavní obsah

Obviněná Pancová mohla kandidovat za ČSSD do Senátu, vypovídal Rath

Právo, Radim Vaculík

V současnosti to zní jako čirá utopie, ale kdyby bývalá šéfka kladenské nemocnice Kateřina Pancová (42) neseděla jako jedna z obviněných v kauze poslance Davida Ratha ve vazební věznici, mohla obsadit zcela jiné křeslo – senátorské.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Kateřina Pancová u soudu

Článek

Uvnitř ČSSD se prý totiž řešilo, zda by Pancová nebyla v letošních podzimních senátorských volbách vhodným adeptem. Alespoň to ve své nové výpovědi tvrdí sám David Rath. Právo má kopii jeho výslechu z 11. prosince, který proběhl ještě v litoměřické věznici, k dispozici.

„(Pancová) Byla zvolena na kandidátku do krajského zastupitelstva (Středočeského kraje) a uvažovalo se o ní jako o kandidátce do Senátu. Byla proto testována její obliba mezi občany na Kladensku,“ řekl policistům do protokolu Rath.

Foto: Petr Horník, Právo

David Rath dorazil do soudní síně v doprovodu eskorty.

Připomněl, že Pancová byla ještě před květnovým vypuknutím korupčního skandálu zvolena ústředním výkonným výborem ČSSD za členku předsednictva strany, což je nejvyšší orgán soc. dem. Automaticky tak byla i členkou ústředního výboru ČSSD.

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka však o úvahách týkajících se Pancové žádné informace nemá. „Musím říct, že vůbec nevím o tom, že by se o něčem takovém v soc. dem. debatovalo,“ řekl v pondělí Právu.

Rath: Pacienti trpí

Rath na adresu Pancové pěl v několikahodinovém výslechu samé ódy. Řekl, že byla významnou onkoložkou a specialistkou na radioterapii ve fakultní nemocnici v Motole a její kompetence se prý vyrovnaly pravomocem tamní primářky onkologického oddělení pro dospělé.

Právě v Motole se Rath podle své výpovědi s Pancovou zhruba kolem roku 1994 seznámil, když v téže nemocnici pracoval na interní klinice. „Byla velmi vysoko hodnocena jako kvalitní lékařka jak pacienty, tak svými kolegy a jsem přesvědčen, že to, že teď nemůže vykonávat lékařskou praxi, je ztráta především pro pacienty,“ chválil dobrou přítelkyni Rath.

Kott a Pancová jsou Rathovi přátelé

V dalších větách pak dokonce konstatoval, že uvězněním Pancové trpí řada nemocných lidí. „Jednoznačně tím, že je ve vazbě, tak na to doplácí desítky těžce nemocných pacientů, protože za tyto lékaře se velmi těžko hledá náhrada,“ přimlouval se Rath nepřímo za propuštění Pancové, které přitom právě v pondělí Okresní soud pro Prahu-východ zamítl opětovnou žádost, aby mohla jít z vazby domů. Bývalá ředitelka nemocnice tak stráví Vánoce za mřížemi.

Totéž čeká kromě ní i Kotta a také samotného Ratha, který navíc kromě Štědrého večera oslaví o samotě i své sedmačtyřicáté narozeniny, jež má hned na Boží hod vánoční.

Při výslechu bývalý středočeský hejtman mimo jiné také velmi podrobně řešil vztahy s Pancovou a jejím partnerem, exposlancem Petrem Kottem. „Oba je možné označit za mé přátele. Z těchto tří rovin (politické, pracovní a osobní) vyplývá, že jsme měli společný zájem, a tím byl úspěch soc. dem. jak v krajských, tak v senátních a pak v celorepublikových volbách. To nás spojovalo ve všech třech rovinách vzájemného působení,“ řekl Rath.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám