Hlavní obsah

Volba prezidenta v lednu v ohrožení, Okamura si bude stěžovat u Ústavního soudu

• Aktualizováno

Neúspěšný kandidát na post prezidenta Tomio Okamura v pondělí na tiskové konferenci uvedl, že se obrátí na Ústavní soud (ÚS) se stížností na rozhodnutí Nejvyššího správního soudu o vyřazení z prezidentské volby. NSS neuznal jeho předchozí stížnost na přepočet hlasů jeho voličů. Další vyřazený kandidát Vladimír Dlouhý uvedl, že stížnost k ÚS zatím podávat nebude.

Foto: Petr Horník, Právo

Tomio Okamura se obrátí na Ústavní soud.

Článek

Celá volba se tak může výrazně zkomplikovat, ÚS totiž může volby zastavit.

Okamura na tiskové konferenci uvedl, že nemá jinou možnost než žádat o spravedlnost Ústavní soud. Se zněním stížnosti hodlá veřejnost seznámit 28. prosince, k Ústavnímu soudu ji podá 27., nebo 28. prosince.

Ve stejnou dobu podá ústavní stížnost také Klára Samková, která Okamuru právně zastupuje. Podle Samkové budou stížnosti mířit jak na prováděcí zákon, tak na pasáž Ústavy zakotvující přímou volbu.

Podle ministerstva vnitra, které sčítalo hlasy jednotlivých prezidentských kandidátů, nenasbíral Okamura potřebných 50 tisíc hlasů. Ty sice odevzdal, kvůli vysokému počtu neplatných hlasů však spadl pod rozhodující hranici a z volby byl vyřazen.

Soudce NSS a předseda volebního senátu Vojtěch Šimíček například uvedl, že u Okamury „byla chybovost taková, že celé archy byly smyšlené, sepsané jednou rukou“. [celá zpráva]

V pátek chce Okamura oznámit, jak bude proti Šimíčkovi postupovat, cítí se jeho výrokem poškozen. Uvedl, že údaje byly uvedeny stejným písmem proto, že dobrovolníci je vypisovali za občany, aby byly čitelné, a lidé poté připojovali svůj podpis. Zdůraznil, že zákon neukládá povinnost, aby lidé pod petici vypisovali všechny údaje sami, důležitý je podpis.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Vladimír Dlouhý

Dlouhý stížnost zatím podávat nebude

Další vyřazený kandidát Vladimír Dlouhý v pondělí na tiskové konferenci prohlásil, že stížnost k Ústavnímu soudu zatím podávat nebude, nechce dál jitřit nestabilní politickou situaci.

„Jsem přesvědčen, že má případná stížnost k ÚS by byla oprávněná. Rozhodl jsem se ji ale nepodávat,“ řekl Dlouhý a dodal, že pokud bude volba odložena, ústavní stížnost zváží.

Dále uvedl, že zváží podporu kandidatury Karla Schwarzenberga. Definitivní slovo řekne v prvním lednovém týdnu.

Okamura považuje vyřazení za spiknutí

Okamura od počátku považoval své vyřazení za spiknutí a kroky resortu označil za protiústavní a nezákonné. Vnitro podle Okamury „udělalo maximum, aby vyřadilo nepohodlné kandidáty z voleb“. [celá zpráva]

NSS, který jeho stížnost neuznal, podle něj jednal na popud politického zadání.

Okamura se také ohradil vůči médiím, která podle něj překrucují fakta. Zkritizoval například žebříček Transparency International, podle kterého je financování jeho kampaně ze všech kandidátů nejméně průhledné.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám