Hlavní obsah

O žádné dohodě nevím, ohradila se Peake proti slovům prezidenta

Ministryně obrany Karolína Peake (LIDEM) se ohradila proti slovům prezidenta Václava Klause, který označil její rozhodnutí odvolat Vlastimila Picka z pozice prvního náměstka za porušení dohod a narušení elementární důvěry v kabinet. Peake o žádné dohodě neví.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Karolína Peake

Článek

"Příkrá slova pana prezidenta mě velmi mrzí. Myslím, že je zbytečné nadále hrotit situaci. Znovu zdůrazňuji, že jsem s nikým žádnou dohodu o personálních otázkách na ministerstvu obrany neuzavřela.  O žádné takové dohodě nevím a nebyla jsem v tomto směru ani informována," sdělila Právu.

Peake trvá na tom, že má plné právo vybrat si své nejbližší spolupracovníky. "Stejně tak trvám na svém záměru vytvořit civilní vedení ministerstva obrany. Nesu plnou odpovědnost za resort, který mi byl svěřen," dodala Peake, která i nadále věří, že Klaus její stanovisko akceptuje.

"Když jsem si telefonoval s premiérem (Petrem) Nečasem, tak mě ujišťoval, že stabilita, počínaje prvním náměstkem ministra, bude zajištěna. To jsem vzal na vědomí, a když jsem se dozvěděl, že se to stalo (odvolání Picka pozn. red.), tak jsem svým způsobem nevěřil svým vlastním uším," řekl v neděli Klaus, podle něhož byl podobně zaskočen i Nečas.

Už dříve Klaus uvedl: "Buď jsem byl oklamán já panem premiérem, nebo byl oklamán pan premiér paní ministryní".

Peake odvolala vedle Picka i šéfa úřadu pro vyzbrojování Pavla Bulanta. Ředitelem Národního úřadu pro vyzbrojování byl jmenován místo Bulanta Jaroslav Štrupl, dosavadní zástupce ředitele a ředitel odboru řízení vyzbrojování, výzkumu a vývoje.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám