Hlavní obsah

Kroky Peake narušily elementární důvěru vlády, řekl Klaus

Aktualizováno

Prezident Václav Klaus v neděli označil první kroky novopečené ministryně obrany Karolíny Peake (LIDEM) za narušení elementární důvěry vlády. Klaus to řekl v pořadu Partie na FTV Prima. Peake ihned po nástupu odvolala prvního náměstka Vlastimila Picka, ačkoliv byl Klaus ubezpečen, že stabilita resortu bude zajištěna i díky zachování vedení.

Politici nejsou schopni dohod, bojí se KlausVideo: Prima FTV

 
Článek

"Když jsem si telefonoval s premiérem Nečasem, tak mě ujišťoval, že stabilita, počínaje prvním náměstkem ministra, bude zajištěna. To jsem vzal na vědomí, a když jsem se dozvěděl, že se to stalo (odvolání Picka pozn. red.), tak jsem svým způsobem nevěřil svým vlastním uším," řekl Klaus.

Ihned prý volal premiéru Petru Nečasovi, který na tom byl velmi podobně, také se to prý právě dozvěděl a Klausovi řekl, že jde hned volat Peake. Nečas byl v té době v Bruselu.

Klaus neví, jestli o tom Nečas věděl předem. "Nemohu říct, pro koho je to překvapení, jistá nedůvěra ve mně v tomto smyslu musela vzniknout," řekl prezident.

Prezident už dříve mluvil o tom, že buď on, nebo premiér byli oklamáni. [celá zpráva]

Dohoda na vážných věcech

Klaus v rozhovoru také řekl, že za hrozivý problém považuje neschopnost českých politiků vytvářet napříč politickým spektrem dohody, které jsou v zájmu České republiky.

Foto: Milan Malíček, Právo

Prezident Václav Klaus při rozhovoru na Primě

"Česká politika neumí vytvářet dohody o tom, co je ve společném zájmu," řekl Klaus, podle něhož jde o "hrozivý problém", neboť na některých zásadních věcech by měl panovat  "elementární konsenzus".

Prezident připomněl, že některá rozhodnutí sice lze schvalovat většinou jednoho hlasu, ale dodal, že dlouhodobá rozhodnutí, jako jsou církevní restituce či penzijní reforma, si zaslouží širší shodu.

Podepsat zvýšení daní je zlý diktát, tvrdí

Klaus se pozastavil i nad záměrem kabinetu zvýšit sazby daně z přidané hodnoty. Norma doposud nebyla přijata a k podpisu prezidentovi se v případě přehlasování senátního veta dostane až krátce před koncem roku.

Klausovi vadí, že jej vláda staví "před hotovou věc" a označil to za "zlý diktát", neboť by v případě zdržení či veta normy mohl být označen za toho, kdo "dělá díru do rozpočtu", který již se zvýšením daní počítá.

Kabinetu vytkl, že normu měl předložit dříve, a zároveň se domnívá, že "kalkuluje špatně" a vyšší daňový výnos se nedostaví.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám