Hlavní obsah

Náledí i ledovka budou hrozit i nadále, varují meteorologové

Meteorologové v neděli vydali další výstrahu před náledím. Platí pro celé území České republiky od nedělního večera až do úterního dopoledne. Při mrznoucím dešti se podle Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) může v noci na pondělí vyskytovat i ledovka.

Foto: Anna Bortlíčková, Právo

Článek

"Vzhledem k prochlazeným povrchům se v nočních a ranních hodinách bude při přechodně zmenšené oblačnosti tvořit náledí, a to jak v noci na pondělí, tak i na úterý. V noci z neděle na pondělí se může ojediněle při mrznoucích srážkách vyskytnout i ledovka," uvádí výstraha.

Klouzající silnice a chodníky si řidiči a chodci užili již o probíhajícím víkendu. Výrazně vzrostl počet nehod a záchranáři měli plné ruce práce s ošetřováním úrazů.

Kvůli namrzlým chodníkům mají lidé problémy s chůzíVideo: Novinky

Ledovka, která je relativně nebezpečnější než náledí, vzniká jako průvodní jev mrznoucího deště nebo mrznoucího mrholení, kdy dopadají na zemský povrch kapičky přechlazené vody anebo kapičky dopadají na povrch o teplotě pod nulou.

Taková voda při dopadu okamžitě zmrzne a vytváří se právě ledovka, která bývá na rozdíl od náledí čirá a především bývá mnohdy naprosto hladká. Oproti náledí vzniká ledovka nejen na cestách, ale i na větvích a podobně.

Reklama

Výběr článků

Načítám