Hlavní obsah

CzechPointům kolaps nehrozí, tvrdí ministerstvo vnitra

Právo, Jakub Troníček

Ministerstvo vnitra na poslední chvíli odvrací kolaps informačního systému CzechPoint, který reálně veřejné správě hrozil kvůli sporům o vítěze tendru na provoz této klíčové součásti e-governmentu v příštím roce.

Článek

Do doby, než bude řádné výběrové řízení uzavřené, prodlouží resort podle včerejšího vyjádření svého mluvčího Pavla Nováka smlouvu se stávajícím správcem systému. Aby to mohl úřad udělat bez otevřené soutěže, využije k tomu ustanovení o krajně naléhavém případu. Ostatně situace byla ještě včera opravdu kritická, pokud by vnitro situaci neřešilo, po Novém roce by na úřadech nefungovalo prakticky nic.

Když by systém CzechPoint opravdu zkolaboval, nedostali by se úředníci např. do centrální databáze, a nemohli by tak zapsat žádné narození, úmrtí nebo sňatek. Stejně tak by nefungoval přístup do registru aut.

„V tuto chvíli máme za sebou dlouhá a náročná jednání a věřím, že žádný kolaps systému nehrozí,“ uvedl k tomu včera náměstek ministra vnitra pro informační a komunikační technologie Radek Šmerda. Návrh řešení v podobě prozatímního prodloužení stávající smlouvy chce vnitro předložit příští týden vládě.

Napadený tendr

Celý problém vznikl proto, že společnosti Newps, která doteď službu zajišťovala, vyprší ke konci roku smlouva. A nové výběrové řízení sice firma opět vyhrála, jenže tendr napadla konkurenční společnost Axcode u antimonopolního úřadu.

Newps zakázku vyhrála s nabídkou 311 miliónů korun za čtyři roky. Firma Axcode nabídla 172 miliónů korun, ale vnitro ji vyřadilo poté, co dva soudní znalci doložili, že za takovou částku nelze zakázku zvládnout.

Reklama

Výběr článků

Načítám