Hlavní obsah

Cigarety s drastickými obrázky na krabičkách míří i do Česka

Právo, Jiří Novotný

Chystaná tvrdá opatření Evropské komise v boji proti kouření rozlítila kuřáky i tabákové firmy. Všechny cigarety totiž mají být v celé Evropské unii bez ohledu na výrobce opatřeny jednotným obalem s drastickými obrázky, například rakovinou prolezlých plic. Budou-li připravovaná opatření přijata, neminou ani Českou republiku.

Foto: Tim Wimborne, Reuters

V Austrálii se prodávají cigarety s obrázky ukazujícími následky kouření.

Článek

„Jednotné balení tabákových výrobků by znamenalo, že všechny značky cigaret budou naprosto identické. Nebudou obsahovat žádná loga, barevná odlišení ani ochranné prvky proti padělání. Pro spotřebitele by tak bylo podstatně těžší rozeznat pravé cigarety od padělaných a pašovaných,“ připomínají odborníci.

Návrh, který komisař pro veřejné zdraví Tonio Borg představí 19. prosince na zasedání Evropské komise, říká, že krutá fotografie musí pokrývat 75 procent přední i zadní strany krabičky.

Po nalepení daňového kolku tak zbude na zobrazení značky cigaret pouze pětina plochy.

Skončit mají slimky i mentolová příchuť

Tabák pro ruční balení cigaret má zase být označen varováním, které bude zaujímat 50 procent jeho velikosti. Průměr cigaret by neměl být menší než 7,5 milimetru, což by znamenalo konec tzv. „slimek“, tedy tenkých cigaret, vyhledávaných hlavně ženami.

Ingredience a vitamíny, kofein, taurin a barviva se mají zakázat, což zahrnuje i mentol, oblíbenou příchuť mladší generace kuřáků.

Firmy věří, že se směrnice zlehčí

Na dotaz Práva, co říká těmto opatřením, odpověděl v pátek poslanec a přední bojovník proti kouření Boris Šťastný (ODS): „Návrh eurokomisaře Borga plně podporuji. Chtěl bych navíc připomenout, že v Česku není potřeba čekat, až směrnice EK projde schvalovacím řízením. Ministerstvu zemědělství totiž už teď nic nebrání, aby to pro naši republiku zavedlo svou vyhláškou.“

BEZ KOMENTÁŘE: V Austrálii se začaly prodávat cigarety v krabičkách s drastickými záběry následků kouřeníVideo: Reuters

Naopak tabákové firmy věří, že návrh ještě dozná změn. „Zatím jde jen o první krok a k realizaci je ještě daleko. Novelu směrnice čeká projednávání v radě ministrů, i v EP. Nejdříve by tedy mohla začít platit v roce 2015, a spíše to bude ještě později,“ řekl jednatel Imperial Tobacco Kamil Provazník.

Státní kasa v ohrožení

Odpůrcem drastických zásahů vůči tabákovému průmyslu je ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). Ten letos ve Sněmovně oponoval těm poslancům, kteří požadovali zdražit cigarety v ČR do roku 2014 mnohem razantněji než o čtyři koruny.

Radikální opatření proti kuřákům naopak nacházejí oporu v řadách ČSSD. Ta 3. prosince oznámila, že zahájila vnitrostranickou diskusi na téma zavedení drastických vyobrazení důsledků kouření na krabičkách cigaret.

Ekonomové však připomínají, že výnosy spotřební daně a DPH z tabákových výrobků dosahují v ČR ročně kolem 60 miliard korun. Opatření eurokomisaře Borga mohou tyto výnosy ohrozit.

Foto: Profimedia.cz

Došlo by navíc k porušení autorských práv i volné soutěže, a v ČR by zaniklo několik tisíc pracovních míst distributorů a dodavatelů, kteří jsou na tabákovém průmyslu existenčně závislí. Řada ekonomů mluví o tom, že chystaná opatření by podpořila prodej nelegálních výrobků, který už je nyní na evropském cigaretovém trhu desetiprocentní.

„Není přitom vůbec jisté, že drastické obrázky odradí spoustu lidí od kouření. V Belgii se už léta obrazové varování na krabičkách povinně používá, a nemá to žádný dopad,“ dodal Provazník.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám