Hlavní obsah

Policie by si měla posvítit na sKarty, vyzývá ČSSD

Novinky, Jiří Ovčáček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sociální demokraté v pátek vyzvali policii, aby se zabývala smlouvou na sKarty, kterou ministerstvo práce a sociálních věcí uzavřelo s Českou spořitelnou. Podle soudu ČSSD byly spáchány trestné činy zneužití pravomoci úřední osoby, neoprávněného nakládání s osobními údaji a poškození cizích práv.

Foto: Petr Horník, Právo

Šéf ČSSD Bohuslav Sobotka s předsedou klubu Jeronýmem Tejcem

Článek

ČSSD na páteční tiskové konferenci představila právní analýzu, ze které vyplývá, že nelze vyloučit trestní odpovědnost jednotlivých osob, které se podílely na uzavření smlouvy na sociální karty. Předseda poslanců sociální demokracie Jeroným Tejc je přesvědčen, že na základě rozboru by se kauzou měly orgány činné v trestním řízení zabývat samy ze své povinnosti. ČSSD tak nepočítá s tím, že by sama podnikla v tomto směru nějaké kroky.

Smlouva je od počátku neplatná, tvrdí ČSSD

„Podle názoru ČSSD je smlouva na sKarty od samého počátku neplatná. Sociální demokracie protestuje proti snaze vlády Petra Nečase pokračovat v tomto chybném projektu, který navíc hrubým způsobem diskriminuje a poškozuje statisíce občanů a požaduje jeho úplné zrušení,“ uvedl lídr ČSSD Bohuslav Sobotka.

Podle něj analýza prokázala, že ministerstvo práce a sociálních věcí uzavřením smlouvy na sociální karty překročilo pravomoci. „Smlouva tak nemá žádný zákonný základ,“ soudí Sobotka. Premiéra Nečase šéf ČSSD vyzval, aby situaci kolem sKaret okamžitě řešil. Sociální demokraté přitom požadují zrušení tohoto projektu.

Reklama

Výběr článků

Načítám