Hlavní obsah

Silnice jsou vymrzlé, večer však hrozí kalamita

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Na většině území jsou suché a vymrzlé vozovky, místy především ve vyšších polohách však na řidiče mohou číhat nástrahy v podobě sněhových jazyků. Přes den a v noci na sobotu by se navíc podle meteorologů mohlo přidat mrznoucí mrholení, které způsobí vznik ledovky a může vést až ke kalamitní situaci. Od páteční 23. hodiny do sobotní 15. hodiny platí výstraha pro ledovku na všech silnicích.

Foto: Jaroslav Švehla, Právo

Ilustrační foto

Článek

Ujetá a zledovatělá vrstva sněhu komplikuje v pátek ráno na Vysočině dopravu na vedlejších silnicích. Hlavní tahy jsou většinou suché, vymrzlé a sjízdné bez omezení. Na ostatních silnicích musí řidiči věnovat jízdě zvýšenou opatrnost, doporučují silničáři. Na Pelhřimovsku a Havlíčkobrodsku se kvůli silnému větru mohou tvořit sněhové jazyky.

Teploty se ráno pohybují od čtyř do deseti stupňů pod nulou, nejchladněji je na Třebíčsku. Přes den by podle meteorologů mělo být oblačno až zataženo, místy se může objevit slabé sněžení, ojediněle i mrznoucí mrholení. Při něm se může tvořit ledovka.

V Jizerských horách a na otevřených úsecích nad 500 metry v Libereckém kraji vytvářel vítr ráno sněhové jazyky. Všechny silnice v kraji jsou přesto průjezdné bez omezení.

"Do problémových úseků jsme vyslali sypače," uvedl krajský dispečer zimní údržby Pavel Pospíšil.

Hlavní tahy jsou holé, mokré a sjízdné se zvýšenou opatrností. Na silnicích nižších tříd a horských komunikacích leží ujetá vrstva sněhu krytá posypem. Ráno se teploty v kraji pohybovaly mezi minus pěti a minus šesti stupni Celsia.

V Pardubickém kraji jsou silnice většinou holé

Ze silnic v Pardubickém kraji v pátek ráno sníh pomalu ustupoval. Na silnicích zůstávají místy jeho rozbředlé zbytky, jinak jsou vozovky holé. Opatrní by měli být motoristé na menších cestách, varovali krajští silničáři.

Ujetá sněhová vrstva pokrývá vozovky v okolí Moravské Třebové, Hlinska, Ústí nad Orlicí, Vysokého Mýta a Žamberku. V lanškrounském regionu je sníh někdy zledovatělý, například na silnice I/11 Jablonné nad Orlicí - Suchý Vrch. V katastru Hlince, Skutče a Poličky vítr místy tvoří sněhové jazyky.

Silnice v Olomouckém kraji jsou většinou mokré nebo po chemickém ošetření. Silničáři přesto nabádají řidiče k opatrnosti. Zejména na cestách nižších tříd ve vyšších polohách mohou motoristé narazit na ujetý sníh krytý posypem.

Sněhová ujetá pokrývka leží například na Jesenicku u Rejvízu a v lesních úsecích. Podobná situace je i na silnicích druhých a třetích tříd na Šumpersku. Silnice se zvýšenou opatrností jsou sjízdné také ve vyšších polohách na Prostějovsku v okolí Konic. Podle silničářů leží na inertních trasách ujetá sněhová vrstva krytá posypem, místy jsou vyjeté koleje. Na zbytky rozbředlého sněhu mohou zase řidiči narazit na vedlejších cestách na Přerovsku.

Se zvýšenou opatrností jsou sjízdné silnice v Ústeckém kraji. Ve vyšších polohách se kvůli silnému větru tvoří sněhové jazyky. Uzavřena je silnice z Krásného Lesu do Petrovic na Ústecku.

Řidiči si musí dát pozor hlavně v Krušných horách. Podél silnic leží sníh, který vítr žene na vozovky. Do terénu časně ráno proto vyjeli silničáři s pluhy. Mokré jsou silnice prvních tříd a dálnice D8. Na silnicích nižších tříd může místy ležet slabá vrstva sněhu.

Silnice v Jihočeském kraji jsou sjízdné se zvýšenou opatrností. Na komunikacích nižších tříd je vrstva zledovatělého nebo ujetého sněhu, vyplývá z informací dispečinku správy a údržby silnic.

Teploty v regionu se po ránu pohybují od minus jednoho do minus osmi stupňů Celsia. Podle meteorologů nikde v Jihočeském kraji nesněží.

Na Karlovarsku sníh

Na některých silnicích v Královéhradeckém kraji stále zůstává vrstva uježděného sněhu. Všechny komunikace v kraji jsou však dnes se zvýšenou opatrností sjízdné.

Hlavní silniční tahy v kraji jsou místy vlhké po chemickém ošetření, sníh zůstává především na menších silnicích a na cestách v horách, například v Krkonoších je na silnicích zhruba pět centimetrů uježděného sněhu.

Ráno teploty v hradeckém kraji klesly až na deset stupňů Celsia pod bodem mrazu, na většině území je oblačno.

Silnice v Karlovarském kraji jsou sjízdné, i když na nich po nočním sněžení zůstává vrstva rozbředlého sněhu. Protože v noci na pátek opět mrzlo, sníh taje zvolna. Na silnicích ošetřovaných pevným posypem mohou být namrzlá místa, vyplývá z informací krajských silničářů.

V kraji se ráno teploty pohybovaly okolo minus sedmi až minus pěti stupni. V Krušných horách leží na silnicích vrstva ujetého sněhu.

V sobotu silnice pokryje led

Komunikace druhé a třetí třídy na Vsetínsku pokrývá zejména ve vyšších polohách ujetý sníh. V horských oblastech motoristé narazí na vrstvu ujetého sněhu až do pěti centimetrů, místy se tvoří sněhové jazyky. Řidiči by měli jet opatrně i v lesních úsecích, kde sníh na silnice nafoukal vítr. Se sněhem se řidiči setkají i na menších cestách v ostatních okresech Zlínského kraje.

Silnice první třídy na Vsetínsku jsou mokré a chemicky ošetřené, ve zbylých částech kraje jsou převážně holé, suché, vymrzlé, přesto by řidiči i tudy měli jet opatrně. Menší cesty jsou vlhké nebo mokré po chemickém ošetření, někde na nich leží ujetý nebo rozbředlý sníh.

Podle meteorologů se podmínky na silnicích v Česku změní v noci na sobotu, kdy bude pršet a vozovky pokryje ledovka. Nebezpečí hrozí nejdříve na západě republiky, v sobotních ranních hodinách se rozšíří i na Moravu. Pro Zlínský kraj platí výstraha před silnou ledovkou od sobotních 03:00 do nedělních 15:00.

Meteorologové nevylučují kalamitní situaci. V Beskydech má podle předpovědi foukat silný vítr, kvůli němuž se budou tvořit sněhové jazyky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám