Hlavní obsah

Ministerstvo si fungování registru vozidel pochvaluje navzdory potížím

Ministerstvo dopravy je s čtvrtečním fungováním registru vozidel spokojeno. O výpadcích systému, které dopoledne postihly řadu měst, prý nic neví. Na odpoledním setkání s novináři to řekl náměstek ministra dopravy a státní tajemník Miroslav Drobný. Ještě dopoledne přitom úřad problémy registru přiznal a tvrdil, že pracuje na jejich odstranění.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Šanci na registru motorových vozidel v Trutnově měli pouze klienti, kteří si přišli pouze vyzvednout dříve zařízené espézetky. Klienti, jejichž odbavení vyžadovalo kompatibilitu s nově připojeným registrem obyvatel, měli smůlu.

Článek

"Během dne se prý prostřednictvím registru uskutečnilo v celé ČR 8800 transakcí, což je běžný stav," uvedlo odpoledne ministerstvo.

Podle samotných úředníků na registračních pracovištích ale systém v řadě měst během dnešního rána zkolaboval a několik hodin byl mimo provoz. Úplný kolaps systému podle úředníků potkal například Pardubice, Karvinou, Kladno nebo Prahu. Na pracovištích se sice podařilo systém znovu zprovoznit, byl ale pomalý a řadu úkonů v něm úředníci nemohli vůbec provádět.

„Nezřídka jsme se dostali až do finální fáze, kde nám potom na obrazovce namísto regulérního zápisu do technického průkazu naskočil error a bylo hotovo,“ popsaly situaci například trutnovské úřednice.

Podle Drobného se ale na pracovištích centrálního registru nic výjimečného nedělo a stejným způsobem by měl fungovat i v budoucnu. Další zátěžovou zkouškou pro systém by mělo být pondělí, kdy je na rozdíl od čtvrtka otevřeno na většině registračních pracovišť. Dnes bylo k systému podle ministerstva dopravy připojeno 977 z nich, v pondělí očekávají 1440 přihlášených uživatelů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám