Hlavní obsah

Státní zastupitelství zrušilo stíhání českobudějovického primátora Thomy

Právo, Pavel Orholz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

České Budějovice
Aktualizováno

Plzeňský krajský státní zástupce Václav Průcha zrušil stíhání českobudějovického primátora Juraje Thomy (Hnutí občané pro Budějovice). Ve čtvrtek o tom Právo informoval Michal Bosák z českobudějovické radnice.

Foto: Petr Horník, Právo

Juraj Thoma

Článek

„Ve svém usnesení dozorující státní zástupce mimo jiné uvedl, že policie zahájila trestní stíhání v rozporu se zákonem, neboť neshromáždila dostatečné podklady pro závěr o existenci důvodného podezření z naplnění zákonných znaků možných trestných činů,“ uvedl Bosák.

Policisté Thomu od září vinili z toho, že v červnu 2010 podepsal dodatek ke smlouvě o dodávce počítačového zařízení a vybavení s pražskou společností Bit servis, aniž ho schválila městská rada. Primátor prý překročil svou pravomoc tím, že přidělil nadlimitní zakázku bez výběrového řízení a městu učinil smluvní závazek 37 miliónů korun. Thoma od začátku říkal, že je nevinný a státní zástupce mu dal zřejmě nyní za pravdu.

Dokumentem, který prý obvinění ruší, však disponoval ve čtvrtek pouze primátor.

Policisté jej ještě neobdrželi. „Vyšetřovatel od státního zastupitelství žádné vyrozumění nedostal. Proto se zatím k věci nebudeme víc vyjadřovat," řekl policejní mluvčí Jiří Matzner.

Podle Thomy bylo obvinění absurdní

„Od samého počátku prověřování ze strany policie od června roku 2011 jsem snahu policejního komisaře, dokázat mi úmyslné poškození města České Budějovice považoval za absurdní a ničím nepodloženou,“ uvedl na čtvrteční tiskové konferenci Thoma. Podle něj však nejde vyloučit, že policisté případ znovu otevřou.

„Jsem skutečně rád, že ta věc skončila usnesením dozorujícího státního zástupce, čímž samozřejmě neříkám, že orgány činné v trestním řízení nejsou oprávněny otevřít jakoukoliv podobnou kauzu, anebo se touto kauzou opakovaně a znovu zabývat. To už prostě patří k životu ve veřejné funkci,“ míní primátor.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám