Hlavní obsah

Okamura mluví o svém vyškrtnutí z voleb jako o spiknutí

– Praha • Aktualizováno
Novinky, val

Tomio Okamura, jehož přihlášku pro kandidaturu v přímé volbě prezidenta vyškrtlo ministerstvo vnitra, označil ve čtvrtek v emotivním projevu kroky resortu za protiústavní a nezákonné. Rozhodl se proto podat trestní oznámení pro podvod a maření voleb.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Tomio Okamura

Článek

Ministerstvo vnitra podle Okamury „udělalo maximum, aby vyřadilo nepohodlné kandidáty z voleb“.

Nejvyšší správní soud, který ve čtvrtek odmítl jeho stížnost proti rozhodnutí vnitra, podle něho jednal na popud politického zadání. To podle něj mělo za úkol „zablokovat alespoň ty kandidáty, u nichž to nějak půjde zdůvodnit“.

Zda si Okamura bude stěžovat i u Ústavního soudu, není jasné. Rozhodnout se chce do pondělka.

Okamura se ohradil také proti médiím, která podle něj překrucují fakta. Zkritizoval například i žebříček Transparency International, která označila financování jeho kampaně za nejméně transparentní. [celá zpráva]

Na slova Tomia Okamury, že Transparency International jsou „parta příživníků“, reagoval ředitel organizace David Ondráčka.

„Komentovat pana Okamuru nemá smysl, je to nesmyslný útok. Při našem monitoringu žádnému z kandidátů nenadržujeme a to, že někteří kandidáti informace nezveřejňují a pak se diví, to je jejich problém, ne náš,“ řekl Právu Ondráčka.

Reklama

Výběr článků

Načítám