Hlavní obsah

Fischer představil prezidentský poradní sbor, jsou v něm Marvanová i Pirk

Novinky, Jiří Ovčáček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prezidentský kandidát Jan Fischer ve čtvrtek představil třináctičlenný tým odborníků, studentů a zástupců občanské společnosti. Jde o zárodek poradního sboru, který chce Fischer vytvořit v případě svého úspěchu v klání o Hrad. Experti chtějí otevřít debatu o změně volebního systému na většinový nebo o omezení státního příspěvku politickým stranám.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Jan Fischer

Článek

Členy Fischerova poradního sboru jsou například právnička Hana Marvanová, kardiochirurg Jan Pirk, politolog Petr Just, sociolog Petr Matějů nebo bývalý šéf vojenského zpravodajství Andor Šándor. Koordinátorem týmu je lékař Martin Jan Stránský.

"Cíle a aktivity tohoto sboru jsou odborné, nikoliv politické. Hlavním cílem je demokratická diskuse, z níž nejsou vyloučeni ani lidé s opačným názorem,“ uvedl ve čtvrtek Fischer: „Počet členů tohoto poradního sboru není konečný, dle potřeby se může rozšiřovat,“ doplnil.

Tým odborníků, kteří nepobírají žádné finanční odměny,  je zárodkem prezidentského poradního sboru, který vznikne, pokud bude Fischer zvolen hlavou státu. „Jeho složení reflektuje potřeby prezidentského úřadu a rovněž odráží snahu Jana Fischera vtáhnout do politického rozhodování zástupce občanské společnosti,“ poznamenal Stránský.

Skupina expertů nyní bude debatovat o omezení státního příspěvku politickým stranám, zavedení limitu na volební kampaně, zrušení trestněprávní imunity zákonodárců, elektronických volbách nebo o změně volebního systému na většinový.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám