Hlavní obsah

Klaus k odvolání Picka: Buď jsem byl oklamán já premiérem, nebo premiér ministryní

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Prezident Václav Klaus ve čtvrtek na dotaz Novinek vyjádřil překvapení nad krokem nové ministryně obrany Karolíny Peake (LIDEM), která den po svém nástupu odvolala svého prvního náměstka, generála Vlastimila Picka. Považoval ho za záruku kontinuity ve fungování ministerstva po odchodu Alexandra Vondry (ODS).

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Prezident republiky Václav Klaus (vlevo) s předsedou vlády Petrem Nečasem

Článek

"Rozhodnutím jsem nesmírně překvapen. Měl jsem mnoho otazníků nad jmenováním paní Peake, ale byl jsem předsedou vlády ubezpečen, že bude zajištěna kontinuita fungování ministerstva a že tuto kontinuitu bude zajišťovat první náměstek ministra Vlastimil Picek," řekl Klaus na dotaz Novinek, jak vnímá personální opatření nové ministryně.

"Buď jsem byl oklamán já panem premiérem, nebo byl oklamán pan premiér paní ministryní," vyjádřil se prezident.

Podle Peake se prezident vyjádřil „velmi razantně“, ale ona bude reagovat „uměřeněji“. „Jako ministryně obrany mám plné právo si vybrat své spolupracovníky,“ sdělila Právu Peake.

Dodala, že jasně avizovala, že chce civilní vedení ministerstva, což nyní dělá. Ohradila se proti tomu, že postupuje či nepostupuje podle údajných zákulisních dohod. „Věřím, že mé kroky v čele resortu obrany nakonec přesvědčí pana prezidenta, že jeho skepse není na místě,“ uvedla Peake.

Už dříve ji Klaus nešetřil 

Peake byla ministryní obrany jmenována ve středu. Klaus se ještě před tím vyjadřoval ke spekulacím o její nominaci na post šéfky armády velmi rezervovaně a podivoval se, že by se prakticky přes noc stala odbornicí na armádu.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Ministryně obrany Karolína Peake (LIDEM) se svým předchůdcem Alexandrem Vondrou (ODS)

"Nedokážu si představit, že se paní Peake stane přes noc odbornicí na armádu a statní vojáci ji přijmou," uvedl na snídani s manažery. [celá zpráva]

Peake tehdy opáčila, že se jej pokusí přesvědčit o tom, že se mýlí.

Ve čtvrtek již Peake odvolala prvního náměstka Vlastimila Picka a šéfa sekce vyzbrojování Pavla Bulanta. Po svém jmenování přitom tvrdila, že nechystá žádné velké personální změny. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám