Hlavní obsah

Nedostaneme-li plat, budeme se soudit, říkají soudci i žalobci

Právo, ada, nig

Právo položilo shodné otázky prezidentovi Soudcovské unie Tomáši Lichovníkovi a prezidentce Unie státních zástupců Lence Bradáčové. Oba svorně tvrdí, že pokud kvůli sporu poslanců o zdanění jejich paušálních náhrad nebudou mít od ledna nárok na plat, obrátí se na soud.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Lenka Bradáčová

Článek

Co říkáte rozhodnutí Sněmovny, která zamítla návrh platového zákona?

Lichovník: Je mi smutno z toho, že řešení tak zásadního problému se nechalo na poslední chvíli. Nález Ústavního soudu je tady od 3. května a novela zákona ve třetím čtení se projednává 12. prosince. Na poslední chvíli.

Jediné, co přitom měli zákonodárci řešit, byla platová základna soudců. Pravě tím se Ústavní soud zabýval. Tím, že s tím spojili své náhrady a jejich danění, se novela stala – alespoň jak jsem to pochopil – kamenem úrazu, a proto novela nebyla schválena.

Bradáčová: Přestože se nejedná o náš platový předpis, ale jsme navázáni na platové poměry soudců – náš plat je stanoven jako 90 procent jejich platů –, tak já považuji rozhodnutí Sněmovny za velmi nešťastné. Předpokládám, že ministři spravedlnosti i práce udělají vše, aby platy jak soudcům, tak státním zástupcům byly garantovány. Tedy aby od 1. února bylo jasné, jaký plat jim bude vyplácen. V opačném případě bych to považovala za porušení principu jistoty odměňování a dalších principů.

Je to tedy podle vás vina vlády, že poslala proti všem zvyklostem návrh v několika variantách, nebo poslanců, kteří ho neustále odkládali?

Lichovník: Bylo zvláštní, že vláda předložila návrh s pěti variantami, ať si poslanci vyberou. Nejsem odborník na přijímání zákonů, ale nevybavuji si, že by se takto někdy vládní návrh předkládal. Přece musí mít vláda jasno, co chce. A k nejednoznačnému návrhu se pak nabalují další návrhy a důsledek je tento.

Bradáčová: Nechci říkat, kdo je na vině, ale odpovědnost za to nesou všichni, kdo jsou nějak účastni na legislativním procesu.

Jak vyřešíte situaci, pokud od ledna nebudete mít nárok na plat?

Lichovník: Jsme přesvědčeni, že platy mají vycházet ze základny trojnásobku platu v nepodnikatelské sféře. Právě trojnásobek shledal Ústavní soud jako bezpečně ústavně konformní. A pokud by zde nebyl zákon, podle kterého by se platy soudců vypočítávaly, zřejmě bychom se museli platů a jejich výpočtu domáhat soudní cestou.

Bradáčová: Kdybychom nedostali plat za odvedenou práci, tak bychom museli jít soudní cestou.

Tedy aby soud stanovil platovou základnu pro soudce, a tedy i žalobce?

Lichovník: Asi ano, tedy aby vycházel z poslední úpravy, která pak byla zrušena. Myslím, že plat by měl být stanoven k 1. lednu 2013.

Bradáčová: Ano, protože by nám za práci, kterou odvádíme ve prospěch státu, nebylo zaplaceno.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám