Hlavní obsah

V Praze se představila největší česká mobilní zvonohra, je v ní 57 zvonů

Novinky, Karolína Vrbasová
Praha

Pražská Jindřišská věž oslavila v symbolické datum 12.12 2012 ve 12 hodin desáté výročí od svého znovuotevření. Při té příležitosti tu kolemjdoucí mohli naslouchat melodiím hraným na opravdu originální hudební nástroj.

Takto se hraje na největší českou mobilní zvonohruVideo: Novinky

 
Článek

Největší česká pojízdná zvonohra je sestavena z 57 zvonů. Největší váží 860 kilogramů, nejmenší pět kilogramů. Celková váha tohoto specifického hudebního kolosu je 12 tun. Na akce ji proto musí vozit speciální kamión a na zem přemisťovat jeřáb.

Zařízení začal tvořit v roce 1999 zvonař Petr Rudolf Manoušek, všechny zvony  pak byly kompletně odlity v roce 2001.

Hrát na tento nástroj není jednoduché. „V zahraničí je na to speciální škola, protože se hraje ručně na klaviaturu, je to velice fyzicky náročné,“ řekl Novinkám Manoušek.

Základem všeho je již zmíněná mechanická klaviatura, orientovaná uprostřed delší strany nástroje, takže zvony jsou rozmístěny pravidelně v celé ploše i po obou stranách hráče. To umožňuje posluchači bezprostřední vizuální kontakt a velmi plastický, prostorový zvukový vjem.

Druhý paralelní systém je elektronický, ovládaný vestavěným počítačem, do jehož paměti lze vložit více než 100 libovolných skladeb. Zvony jsou v tomto případě rozeznívány elektromagnetickými kladivy. Nástroj má vlastní osvětlení zvonů i klaviatury, čtyřkanálový zesilovač, reproduktory a mikrofon pro potřeby mluveného projevu a zdroje energie, postačující pro dvouhodinový koncert.

Náročný výkon hráče na zvonohru vždy sklízí u posluchačů ovace, nejinak tomu bylo i ve středu u Jindřišské věže v Praze.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám