Hlavní obsah

Poslanci uvrhli celou justici do nejistoty kvůli sporu o vlastní platy

Aktualizováno

Poslanecká sněmovna ve středu neschválila novelu zákona o platech státní moci, která měla mimo jiné upravit platy soudců. Nyní není jasné, na základě jakého předpisu budou soudci od příštího roku odměňováni. Novela měla současně kvůli přijetí komplexního pozměňovacího návrhu zrušit zdanění náhrad k platům zákonodárců. Sněmovna ani přes opakované hlasování normu nepřijala.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Poslanci ČSSD na středečním jednání Sněmovny

Článek

Novela počítala s tím, že se soudcům zvýší současný, jimi tolik kritizovaný koeficient, 2,5násobek platové základny. Pro příští rok měl být koeficient 2,75násobek vůči průměrné mzdě v nepodnikatelské sféře. Soudci přitom požadovali trojnásobek. Nutnou podmínkou bylo i to, aby zákon mohl začít platit od začátku příštího roku.

Kamenem úrazu se stalo danění náhrad za dopravu, stravu a ošacení, které poslanci koalice prosadili před dvěma lety. Když jim přišla první výplata, byli překvapeni, kolik peněz jim ubylo.

Poslanci i senátoři tehdy na zdanění kývli ve většině případů z nevědomosti, neboť netušili, že se jim tím pádem bude sčítat plat i náhrady a z celkové sumy pak zaplatí daň z příjmu i zdravotní a sociální pojištění. Tím přišli spolu s opakovaným zmrazením svých příjmů i o dvacet tisíc korun čistého měsíčně.

Na náhrad danění trvá ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). Podle něj sami poslanci přiznávají, že náhrady berou jako příjem, a tudíž by měl být daněn.

Sněmovna nakonec schválila komplexní pozměňovací návrh rozpočtového výboru, který počítal právě se zrušením zdanění náhrad. Proti však vedle opozice hlasovala i část koalice a ani přes opakované hlasování nebyl návrh přijat. Není proto jasné, podle jaké normy budou soudci a státní zástupci odměňováni. Stávající úpravu totiž zrušil s platností ke konci roku Ústavní soud.

Šéf poslanců ČSSD Jeroným Tejc koalici vyčetl, že za nejasnosti ohledně mezd soudců může vláda, která zákon předložila pozdě. Ministr financí i ministryně práce a sociálních věcí Ludmila Müllerová (TOP 09) opáčili, že návrh, o němž poslanci hlasovali, není vládní předlohou, neboť počítá právě i se zrušením zdanění náhrad.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám